Almanya Çocuk Doktorları Birliği (BVKJ) Sözcüsü Jakob Maske, ülkede çocuklar için kullanılan antibiyotik ilaç sıkıntısı yaşandığını söyledi.
Merhaba Haber Merkezi
Maske, Alman basınına yaptığı açıklamada, Almanya’da belirli ilaçlardaki eksikliğin giderek arttığını, özellikle çocuklara verilen antibiyotik eksikliğinin yaşandığını belirtti.
“Bu gerçekten antibiyotiÄŸe ihtiyaç duyan çocuklara bazen antibiyotik verilmediÄŸi anlamına geliyor.” diyen Maske, hasta çocuklara ÅŸu anda yeterince antibiyotik saÄŸlanamadığı için durumun endiÅŸe verici olduÄŸunu ifade etti.
Maske, bu durumdan hem kırsal hem de şehirlerin eşit bir şekilde etkilendiğini kaydetti.
Her gün akciÄŸer ve ÅŸiddetli kulak enfeksiyonu gibi hastalıklardan dolayı çok sayıda çocuÄŸun antibiyotiÄŸe ihtiyaç duyduÄŸunu anlatan Maske, Almanya’da hiç bu ölçüde bir antibiyotik kıtlığı görmediÄŸini belirtti. Maske, Almanya SaÄŸlık Bakanlığına ilaç tedarikiyle ilgili sorunları mümkün olan en kısa sürede çözme çaÄŸrısında bulundu.
Hastanelerin de bu durumdan etkilenmemesini isteyen Maske, “Aksi takdirde gerçekten çocuklar ölür veya daha önce görmediÄŸimiz ciddi komplikasyonlar ortaya çıkar.” uyarısında bulundu.
Yerel makamlar antibiyotik içeren şurupları ithal edebilir
Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sebastian Gülde ise Berlin’de düzenlenen basın toplantısında, ilaçlardaki tedarik darboğazına ilişkin harekete geçmek için mekanizmaların bulunduğunu belirterek, yeni hazırlanan bir yasa tasarısıyla bu konudaki erken uyarı sisteminin daha da genişletileceğini ifade etti.
Sağlık Bakanlığının çocuklar için antibiyotik içeren şuruplarda eksiklik yaşandığını daha önce duyurduğuna işaret eden Gülde, böylelikle yerel makamların tedarik darboğazına karşı daha esnek davranabileceklerini ve söz konusu antibiyotik şurupları ithal etme imkanına sahip olduklarını kaydetti.










