ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) James Webb Uzay Teleskobu (JWST) Orion Bulutsusu’nun içerisinde 42 çift gezegenimsi cisim buldu.
Merhaba Haber Merkezi
Avrupa Uzay Ajansının (ESA) internet sitesinde yayımladığı fotoÄŸraflar, Orion Bulutsusu’nun yeni görüntülerini gözler önüne seriyor.
ESA ile Avrupa Uzay AraÅŸtırmaları ve Teknoloji Merkezinin (ESTEC) yürüttüğü ortak çalışma sonucu, JWST’nin keÅŸfettiÄŸi gezegenimsi cisimlerin, bir yıldızın sistemine baÄŸlı olmadan ve çiftler halinde serbest ÅŸekilde uzay boÅŸluÄŸunda süzüldüğü gözlemlendi.
Söz konusu 42 gezegenimsi çifte, Jüpiter büyüklüğünde olduÄŸu için “Jüpiter Kütleli İkili Obje (JuMBO)” ismi verildi.
JuMBO’ların kütleleri, 13 Jüpiter ile 0,7 Jüpiter arasında deÄŸiÅŸiklik gösterirken, çiftlerin sadece yüzde 40’ının kütlelerinin birbirlerine benzer olduÄŸu belirtiliyor.
AraÅŸtırmada, JuMBO’ların uzayda çift halinde bulunmalarının beklenmedik olduÄŸu aktarılırken, yıldızlar ve gezegenler üzerine üretilmiÅŸ mevcut bütün teorilere “ters oldukları” vurgulandı.
Uzmanlar, bu cisimlerin bulutsunun içerisinde bir yıldızın oluşamayacağı madde yoğunluğuna sahip bölgelerde oluştuklarını tahmin ediyor.
DiÄŸer bir tahmin de JuMBO’ların, yıldızlar etrafında oluÅŸtuktan sonra çeÅŸitli sebeplerden dolayı yıldızlararası uzay boÅŸluÄŸuna itilmesi olarak belirtildi.
Uzay boşluğuna aynı anda itilen çift cisimlerin nasıl bir arada kalabildiği bilinmiyor.
AraÅŸtırma, “aeXiv” arÅŸivinde yayımlandı.









