Fransa’da faşist lider Marine Le Pen’in zimmetine para geçirme suçlu bulunmasının ardından beş yıl boyunca kamu görevine aday olma yasağı kesinleşti.
Fransa’da faşist lider Marine Le Pen’in zimmetine para geçirme suçlu bulunmasının ardından beş yıl boyunca kamu görevine aday olma yasağı kesinleşti. Le Pen’in temyiz süreci de başarısız olursa 2027 seçimlerine kesin olarak katılamayacak. Fransa’da 2022 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 41 oy alan Le Pen ayrıca dört yıl hapis cezası da aldı.
Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’nin bir dizi üyesi ile birlikte yargılanan Marine Le Pen zimmetine para geçirme suçundan suçlu bulundu. Kararın ardından, Savcılar, 56 yaşındaki milletvekili için itiraz sürecinden bağımsız olarak hemen yürürlüğe girmek üzere beş yıl kamu görevinden men cezası talep etmişti. Le Pen’e beş yıl boyunca kamu görevine aday olma yasağı ve dört yıl hapis cezası verildi.
Le Pen’in de aralarında bulunduğu Ulusal Birlik Partisi üyeleri Avrupa Birliği parlamento yardımcıları için ayrılan parayı, 2004 ile 2016 yılları arasında parti için çalışan personele ödemekle suçlanıyorlar, bu durum, AB düzenlemelerini ihlal ediyor. Le Pen ve diğer sanıklar suçlamaları reddediyor.
Avrupa’nın ırkçılarından karara tepkiler
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda mahkeme kararına tepki göstererek Le Pen’e destek verdi. Orban, Fransızca yayımladığı paylaşımında “Je suis Marine (Ben Marine’im)” ifadelerini kullandı.
Le Pen’in partisi Ulusal Birlikin (RN) Genel Sekreteri Jordan Bardella, duruşma sonrası sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, mahkemenin kararına tepki gösterdi. Bardella “Bugün adil olmayan bir şekilde mahkum edilen sadece Marine Le Pen değildir, mahkum edilen Fransız demokrasisidir.” dedi.
İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Le Pen’e destek verdi. Salvini, paylaşımında, “Seçmenlerin kanaatinden korkanlar genellikle mahkemelerin yargılamasında güvence bulurlar. Paris’te Marine Le Pen’i mahkum ettiler ve onu siyasi hayattan dışlamak istiyorlar.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan dava sürecinin başından bu yana suçsuz olduğunu savunan Le Pen’in kararı temyize götürmesi bekleniyor.
Olay
Le Pen’in AP milletvekilli olduğu dönemde 2 kişiye hayali danışmanlık hizmetleri nedeniyle AP fonlarıyla maaş ödediği iddia ediliyor.
Fransa’da Marine Le Pen’in de aralarında bulunduğu, eski adıyla Ulusal Cephe Partisinden seçilmiş bazı AP milletvekilleri hakkında 2004-2016 yıllarında AP’de “hayali istihdam” oluşturdukları iddiasıyla 2015’te soruşturma açılmıştı.
Paris savcılığı, Le Pen ve babası Jean-Marie Le Pen dahil partinin bazı AP üyeleri hakkında AB’ye ait fonları kötüye kullandıkları ve “suçu gizledikleri” gerekçesiyle dava açılmasını istemişti.
2018’de isim değişikliğine giderek Ulusal Birlik (RN) ismini alan oluşumun önde gelen ismi ve eski cumhurbaşkanı adayı Le Pen ile babası Jean-Marie Le Pen ve Louis Aliot ile Bruno Gollnisch gibi isimlerin aralarında bulunduğu 27 partilinin AB fonlarını kötüye kullanmaktan yargılandıkları dava, Eylül 2024’te Paris Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanmıştı.