Almanya’da hastanelerin ekonomik durumunun kötüleÅŸmeye devam ettiÄŸi bildirildi.
Leibniz Ekonomik AraÅŸtırma Enstitüsü (RWI) ve SaÄŸlık İşletmeleri Enstitüsü (hcb) tarafından hazırlanan “2025 Hastane Derecelendirme Raporu”nu yayımladı.
Buna göre, Almanya’da hastanelerin yüzde 56’sının 2024 zararla kapatması ve ortalama FAVÖK marjının ilk kez negatif olması bekleniyor.
Rapora göre, 2020’de hastanelerin yaklaşık yüzde 22’si zarar ederken, bu rakam 2023’te yüzde 43’e yükseldi.
Hastanelerin ortalama iflas riski yüzde 1,8’e yükselirken, hastanelerin yüzde 16’sı iflas riskinin arttığı kırmızı bölgede, yüzde 21’i sarı bölgede ve yüzde 63’ü yeÅŸil bölgede yer aldı.
Halihazırda var olan finansal göstergelerin durumun 2024’te daha da kötüleÅŸeceÄŸine iÅŸaret ettiÄŸi ve birçok hastanenin likidite oranının tehlikeli derecede düşük olduÄŸu belirtilen raporda, hastanelerin yarısının sadece önümüzdeki iki hafta veya daha az süre için yeterli parası olduÄŸu aktarıldı.
Raporda, “Bu da Alman hastanelerinin ekonomik durumlarını bugün hiç olmadığı kadar gergin hale getirmektedir. SaÄŸlık sisteminde köklü reformlar yapılmadığı takdirde, sosyal güvenlik katkı payları 2035’e kadar yüzde 50’nin üzerine çıkma tehdidiyle karşı karşıya kalacaktır ki bu da makul sınırların çok ötesine geçecektir.” deÄŸerlendirmesinde bulunuldu.
Yeni federal hükümet tarafından planlanan tedbirlerin doğru yönde atılmış adımlar olarak nitelendirilen raporda, ancak bunların sağlık sisteminin sürdürülebilir mali istikrarını sağlamak için yeterli olmadığı ifade edildi.
RWI SaÄŸlık Uzmanı Prof. Dr. Boris Augurzky, konuya iliÅŸkin deÄŸerlendirmesinde, “Hastanelerin ekonomik durumu hiç bu kadar gergin olmamıştı.” ifadesini kullandı.
Alman koalisyon hükümeti anlaÅŸmasının iyileÅŸtirmeler için ilk baÅŸlangıç noktalarını belirlemesine raÄŸmen yeterli olmaktan uzak olduÄŸunu belirten Augurzky, “İşletmelere ve vatandaÅŸlara aşırı yük getirmeden sürdürülebilir saÄŸlık finansmanı saÄŸlamak istiyorsak, federal hükümet daha cesur olmalıdır.” yorumunu yaptı.










