Berlin 1. Alevi Festivali ile coÅŸtu

Bu yıl ilki düzenlenen 1. Berlin Alevi Kültür festivali türkülerle halaylarla coşkulu şekilde gerçekleştirildi. Yoğun bir katılımın olduğu festivalde Alevi kimliğini, birlikteliği koruma ve kültürel değerleri sürdürme mesajları ön plana çıktı.

Berlin Alevi Toplumu (BAT) Cemevi ve kardeş dernekler tarafından organize edilen 1. Berlin Alevi Kültür Festivali dün sabah saatlerinde AABF İnanç Kurulu 2. Başkanı Hasan Doğan Dede’nin gülbengiyle Waterloo-Ufer’de başladı. Festival alanında Cemevi ile bir çok kardeş dernek ve kurum tarafından kurulan standların yanı sıra çocuklara yönelik özel etkinlik alanı kuruldu. 

SunuculuÄŸunu AÅŸnan Tiyatro TopluluÄŸu Koordinatörü İsmail Erol ile BDAS YK üyesi Bensu Akkuş’un yaptığı festival Alevilik Derslerini (ARU) tamamlayan öğrencilerimize yönelik karne töreni ile baÅŸladı. Karneler öğrenci canlarımıza Cemevi ARU Koordinatörü Erdal ÇaÄŸlar ile öğretmenler tarafından takdim edildi. 

Karne şölenin ardından festival sahne alan kurum temsilcilerinin konuÅŸmaları ile ÅŸair, sanatçı ve müzik gruplarının sahne almasıyla devam etti. 

Friedrichshain-Kreuzberg Belediye BaÅŸkanı Clara Herrmann, AABF Genel BaÅŸkanı Hüseyin Mat, Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu (FDG) Genel BaÅŸkanı Kemal Karabulut, AABF Genel Sekreteri Ufuk Çakır ve BAT-Cemevi BaÅŸkanı Dr. Yüksel Özdemir  söz alarak mesajlarını iletti. Alevilerin uzun yıllardır Almanya’da önemli inançsal ve kültürel çalışmalar yaptığına dikkat çeken konuÅŸmacılar, bu tür festivallerin sadece eÄŸlence amaçlı deÄŸil, Alevi kimliÄŸinin kültürel deÄŸerlerini korunması ve büyütülmesi açısından önemli olduÄŸuna dikkat çekti. Alevi kimliÄŸinin kültürel çalışmalarının baÅŸta Almanya olmak üzere Berlin’e önemli deÄŸerler kattığına da vurgu yapan konuÅŸmacılar birlik ve dayanışma ruhunu korumak için çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

İletilen mesajların ardından festivalde Sanatçılar, şair ve müzik grupları sahne aldı. Halit Çelik yönetiminde Cemevi Turnalar Korosu, Umut Polat, Güleser Alan ve Kasım Yıldız, Müslüm Arslan, Aşnan Müzik Topluluğu, Soner Soyer, Erdal Kaya, Emrah Baba, Töre Anadolu, Suavi ve Grup Bajar, seslendirdiği Türkçe, Kurmanci ve Zazaki-Kırmançki dillerinde türkülerle katılımcılara coşkulu anlar yaşatırken şairler; Fuat Doğan, İrfan Erdem ve İbrahim Xaşxaşe okuduğu şiirlerle duygulu anlar yarattı.

Festival son olarak sahne alan Grup Bajar’ın seslendirdiği türküler eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

Ana sponsorluÄŸunu Euro Gıda’nın üstlendiÄŸi festivali düzenlenmesinde büyük emekleri olan kuruluÅŸlar şöyle: Berlin Alevi Toplumu – Cemevi, BDAJ Berlin, BDAS Berlin, Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu (FDG), Arap Aleviler BirliÄŸi, 7 Canlar Berlin, Berlin Dersim Kültür DerneÄŸi, Berlin Gaziantep Çepniller DerneÄŸi, Berlin Sivaslı Canlar DerneÄŸi, Çorum DerneÄŸi EÄŸitim ve Kültür Merkezi, Bahadın DerneÄŸi Berlin, BSV Dersim, AkdaÄŸ Köyü Dayanışma ve Destekleme DerneÄŸi, AÅŸnan Tiyatro TopluluÄŸu, Omcalı Kültür ve Dayanışma DerneÄŸi, Erzincan Küçükotlukbelli DerneÄŸi Berlin, ÃŽnstîtutê Ziwan û Kulturê Kirmancî (Zaza) -IKK- e. V, Humanistischer Unternehmerverband


Haber: Cemevi Basın Ofisi / Ulaş Yunus Tosun
FotoÄŸraflar : Ciwan Åžahin