“Artgemeinschaft” adlı Neonazi derneÄŸine yönelik operasyon

Almanya’da 2023’te faaliyetleri yasaklanan “Artgemeinschaft” adlı Neonazi derneÄŸine yönelik operasyon yapıldığı bildirildi.

Ülke medyasının Halle Savcılığına dayandırdığı haberinde, “Artgemeinschaft” derneÄŸinin faaliyetlerini sürdürdüğü şüphesiyle 5 eyalette çeÅŸitli adreslerde aramalar yapıldığı ifade edildi.

Haberde, aramaların 15 şüpheli hakkında yürütülen soruşturma kapsamında yapıldığı belirtilerek, şüphelilerin derneği desteklemekle suçlandığı kaydedildi.

Spiegel dergisinin internet sayfasında yer alan haberde de aramaların Saksonya-Anhalt, Berlin, Kuzey Ren-Vestfalya, Brandenburg ve Aşağı Saksonya eyaletlerinde yapıldığı aktarıldı.

Haberde, aramaların Saksonya-Anhalt eyalet meclisi seçimlerinde Gardelegen kentinden aşırı saÄŸcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisinden aday olan Simon Lansmann ve Sebastian Koch’u da kapsadığı ileri sürüldü.

Haziranda, Lansmann’ın ev sahipliÄŸinde bir etkinlik yapıldığı hatırlatılan haberde, polisin burada giriÅŸleri kontrol ederek “Artgemeinschaft” derneÄŸiyle baÄŸlantılı kiÅŸileri tespit ettiÄŸi dile getirildi.

Etkinlikte “Artgemeinschaft” derneÄŸinin ritüellerini güçlü bir ÅŸekilde anımsatan bir tören düzenlendiÄŸi ifade edilen haberde, burada Nazi Almanyası döneminde faaliyet gösteren Hitler GençliÄŸi’ne (Hitlerjugend) ait bir ÅŸarkının söylendiÄŸi iddia edildi.

Almanya İçiÅŸleri Bakanlığınca Eylül 2023’te faaliyetleri yasaklanan “Artgemeinschaft” derneÄŸinin ülkedeki anayasal düzene karşı olduÄŸu belirtilmiÅŸ ve Neonazi, ırkçı, yabancı düşmanı ve demokrasi karşıtı bir dernek olduÄŸu kaydedilmiÅŸti.