AB, ABD, Almanya ve Brezilya için “siyasi ÅŸiddet” uyarısı yaptı

AB Komisyonu Üyesi Ylva Johansson, “Bugün yeni bir tehditten, internette harekete geçen siyasi ÅŸiddetten bahsediyoruz.” dedi.

Avrupa BirliÄŸi (AB) Komisyonunun İçiÅŸlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, son yıllarda ABD, Almanya ve Brezilya’da demokratik kurumlara saldırılar düzenlendiÄŸini, “siyasi ÅŸiddet” olarak tanımladığı bu saldırıların tekrarlanabileceÄŸini söyledi.

Ylva Johansson, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda düzenlenen “aşırı saÄŸ ÅŸebekelerin oluÅŸturduÄŸu terör tehdidi” konulu oturumdaki konuÅŸmasında, yakın zamanda Washington’da, Berlin’de ve Brezilya’da demokratik kurumlara saldırılar düzenlendiÄŸini hatırlattı.

“Bugün yeni bir tehditten, internette harekete geçen siyasi ÅŸiddetten bahsediyoruz.” diyen Johansson, bu tehdidin popülist liderlerden ilham aldığını, aşırı saÄŸ ideolojiyle hareket ettiÄŸini belirtti. Johansson, “Bunlar Washington’da, Berlin’de, Brezilya’da baÅŸarısız oldu ancak izliyorlar ve öğreniyorlar. Tekrar deneyebilirler.” dedi.

Bu grupların mutlaka baÅŸarısız kılınması gerektiÄŸini vurgulayan Johansson, bu tür bir tehditle mücadele için uygun yasalar ve iÅŸbirliÄŸi kurulması gerektiÄŸini kaydetti. Johansson, “Demokratlar olmadan demokrasi olmaz. Sesimizi yükseltmeli ve ‘Elinizi kurumlarımızdan, siyasetçilerimizden, meclislerimizden çekin. Bunlar size ait deÄŸil.’ demeliyiz.” ifadesini kullandı.

ABD’deki son baÅŸkanlık seçiminden sonra eski baÅŸkan Donald Trump destekçileri 6 Ocak 2021’de Kongre’ye baskın düzenlemiÅŸti.

Almanya’da ise polis, 7 Aralık’ta Almanya Federal Cumhuriyeti’ni ve onun demokratik kurumlarını tanımayan “İmparatorluk VatandaÅŸları” grubunun üyelerine yönelik operasyon düzenlemiÅŸti. Aralarında eski asker, polis ve yargıcın bulunduÄŸu 25 kiÅŸi, terör örgütü üyesi olmak ve silahlı darbe planlamak suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

Brezilya’da da ekimdeki seçimi kaybeden saÄŸcı eski Devlet BaÅŸkanı Jair Bolsonaro yanlıları Ulusal Kongre, Devlet BaÅŸkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme’ye zorla girmiÅŸti. (AA)