Almanya BaÅŸbakanı Olaf Scholz: “AB’nin DoÄŸu’ya doÄŸru büyümeye devam etmesi hepimiz için bir kazançtır”
AA (Berlin)
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinin Avrupa Birliğinin (AB) genişlemesinden yana olduğunu söyledi.
Scholz, Prag’daki Charles Üniversitesi’nde yaptığı açılış konuÅŸmasında, AB’yi geniÅŸ kapsamlı reformlarla güçlendirmek ve geniÅŸlemeye uygun hale getirmek istediklerine iÅŸaret ederek, AB’nin Batı Balkan ülkeleri, Ukrayna, Moldova ve gelecekte Gürcistan’ı kapsayacak ÅŸekilde geniÅŸlemesini savundu.
30 veya 36 devletli bir Avrupa BirliÄŸinin, mevcut Birlikten farklı görüneceÄŸini kaydeden Scholz, “AB’nin DoÄŸu’ya doÄŸru büyümeye devam etmesi hepimiz için bir kazançtır.” dedi.
Olaf Scholz, 30 veya 36 devletli bir Avrupa Birliğinde reform gerektiğine, kararların artık oy birliğiyle alınamayacağına işaret etti.
Fransızların AB dışındaki ortaklarla daha yakın alışveriÅŸi mümkün kılacak yeni bir Avrupa siyasi topluluÄŸu fikrini desteklediÄŸini belirten Scholz, “Åžu anda AB devlet ve hükümet baÅŸkanlarının ortak ülkelerle yılda bir veya iki kez kilit konuları tartışabilecekleri bir forum yok. ÖrneÄŸin güvenlik, enerji veya iklim koruma gibi konularda. Bu benim için de çok önemli ancak yaklaÅŸmakta olan AB geniÅŸlemesine de bir alternatif deÄŸil. Çünkü yaklaşık 20 yıldır Batı Balkan ülkelerindeki adaylarımıza sözümüz var.” ifadesini kullandı.
Scholz, AB Bakanlar Konseyi’nde dış politikada ve ayrıca vergi politikası gibi diÄŸer alanlarda daha fazla çoÄŸunluk kararı alınması çaÄŸrısını da yineleyerek, “OybirliÄŸi ilkesine baÄŸlı kalmak, ancak harekete geçme baskısı düşük olduÄŸu sürece iÅŸe yarar. Ancak en geç dönüm noktası (Ukrayna savaşı) göz önüne alındığında, artık durum böyle deÄŸil.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Avrupa Ortak Hava Savunma sistemi
Almanya BaÅŸbakanı Scholz, artan tehditlere karşı Avrupa’da yeni bir ortak hava savunma sistemi oluÅŸturmayı önerdi.
Almanya’nın hava savunma yeteneklerini artırmaya karar verdiÄŸini ve daha geniÅŸ bir sistem geliÅŸtirmek için Avrupa ülkeleriyle birlikte çalışmak istediklerini aktaran Scholz, “Avrupa’da hava ve uzaydan gelen tehditlere karşı hava savunması açısından ciddi eksikliklerimiz var.” görüşünü paylaÅŸtı.
Scholz, Almanya olarak gelecek yıllarda hava savunmasına çok önemli yatırımlar yapacaklarını ve bunların tümünün NATO çerçevesinde konuÅŸlandırılabilir olacağını vurgulayarak, “Bunu Avrupalı ​​komÅŸularımızın katılımına açık olacak ÅŸekilde geliÅŸtireceÄŸiz.” sözlerini sarf etti.
Yeni Avrupa hava savunma sistemi için Almanya’nın olası ortakları arasında Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Polonya ve İskandinav ülkelerini gösteren Scholz, “Avrupa’da ortaklaÅŸa bir hava savunma sistemi geliÅŸtirirsek, sadece daha verimli ve uygun maliyetli olmayacak, aynı zamanda bir bütün olarak Avrupa için bir güvenlik kazancı ve NATO içindeki Avrupa sütununu güçlendirmenin olaÄŸanüstü bir örneÄŸi olacaktır.” diye konuÅŸtu.
Olaf Scholz, ayrıca 25 Ekim’de Berlin’de Ukrayna’nın yeniden yapılanması konusunda bir konferans düzenleneceÄŸini duyurdu.









