Almanya da Lübnan Merkez Bankası Başkanı hakkında tutuklama kararı çıkardı

Lübnan Merkez Bankası BaÅŸkanı Riyad Selame hakkında Fransa’nın ardından Alman yargısı tarafından da yolsuzluk ve kara para aklama gibi çeÅŸitli suçlamalarla uluslararası tutuklama kararı çıkarıldı.

AA (Beyrut)

Lübnan resmi ajansı NNA’da yayımlanan habere göre Lübnan Adalet Bakanı Henry Huri, Almanya’nın Beyrut Büyükelçisi Andreas Kindl’i makamında kabul etti.

Görüşmede Kindl’in Huri’ye, Alman yargısının “yolsuzluk, zimmete para geçirme ve kara para aklama” gibi çeÅŸitli suçlardan yargılanan Selame hakkında tutuklama kararını tebliÄŸ ettiÄŸi kaydedildi.

Avrupa’da Selame hakkındaki tutuklama kararı Fransa’dan gelmiÅŸti

Lübnan Merkez Bankası BaÅŸkanı Selame hakkında “kara para aklama, zimmete para geçirme ve yolsuzluk” iddialarıyla Fransa’nın baÅŸkenti Paris’te açılan davada mahkeme, 16 Mayıs’ta “uluslararası tutuklama” kararı vermiÅŸti.

Paris’teki mahkeme kararının ardından “kırmızı bülten” çıkaran Interpol de 19 Mayıs’ta Selame’nin tutuklanması talebine iliÅŸkin resmi yazıyı Lübnan İçiÅŸleri Bakanlığına teslim etmiÅŸti.

İçişleri Bakanlığı Lübnan yargısının alacağı karara göre talebin yürürlüğe konulacağını bildirmişti.

Lübnan’da 30 yıldır Merkez Bankası BaÅŸkanı olarak görev yapan 72 yaşındaki Selame’nin görev süresi bu ay doluyor. Selame’nin Lübnan’da tutuklanabilmesi için dokunulmazlığının kaldırılması gerekiyor.

Selame hakkındaki yolsuzluk suçlamaları

Lübnan Merkez Bankası BaÅŸkanı Selame hakkında ilk olarak, Ocak 2021’de İsviçre’deki adli merciler tarafından “zimmete para geçirme, kara para aklama ve yolsuzluk” gibi suçlamalarla dava açılmıştı.

İsviçre BaÅŸsavcılığı, Selame’nin kardeÅŸi Raca Selame’ye ait Forry Åžirketi’nin, Lübnan Merkez Bankasına ait eurobond ve hazine bonoları satışından 2002’den 2014’e kadar 326 milyon dolar ücret ve komisyon aldığını bildirmiÅŸti.

Lübnan BaÅŸsavcılığı ise Nisan 2021’de İsviçre’nin soruÅŸturma talebi için Lübnan’dan yardım istemesi üzerine Selame hakkında dava açmıştı.

Selame, 17 Kasım 2021’de tüm yatırımlar ve para transferlerine iliÅŸkin belgeleri bir ÅŸirketin denetlediÄŸini ve bunları adli mercilere teslim edeceÄŸini duyurmuÅŸtu.

Cebel Lübnan Mahkemesi BaÅŸsavcısı Gade Avn, 11 Ocak 2022’de Riyad Selame hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirildiÄŸini açıklamış, 19 Åžubat 2022’de de Selame’nin ikamet ettiÄŸi Lübnan’ın Metn bölgesindeki taşınır ve taşınmaz varlıklarının dondurulmasına karar vermiÅŸti.

Selame ayrıca 16 Mart 2023’te Beyrut’ta, Avrupa’dan gelen adli bir heyetin huzurunda hakkındaki iddialara iliÅŸkin ifade vermiÅŸti.

Son olarak Lübnan yargısının 24 Mayıs’ta, Interpol tarafından uluslararası tutuklama kararı çıkarılan Lübnan Merkez Bankası BaÅŸkanı Riyad Selame’ye yurt dışı yasağı getirip pasaportuna el koyduÄŸu belirtilmiÅŸti.