Almanya, İran’ın Alman vatandaşı CemÅŸid Åžarmehd’i idam etmesine tepki olarak Frankfurt, Münih ve Hamburg BaÅŸkonsolosluklarını kapatma kararı aldı.
Almanya DışiÅŸleri Bakanı Annalena Baerbock, Newyork’ta yaptığı açıklamada, İran’ın, ABD merkezli rejim karşıtı bir örgütün lideri olduÄŸu iddia edilen ve ülkede terör eylemleri düzenlemekle suçlanan İran-Alman vatandaşı CemÅŸid Åžarmehd’i idam etmesine bir kez daha tepki gösterdi.
Baerbock bir Alman vatandaşının idam edilmesinin ciddi sonuçları olacağını Tahran’a defalarca açıkça ifade ettiklerini belirterek, “Bu nedenle Frankfurt, Münih ve Hamburg’daki 3 İran baÅŸkonsolosluÄŸunu kapatmaya karar verdim.” dedi.
Baerbock, Tahran’daki Alman büyükelçiliÄŸinin açık kalacağını söyleyerek, “Çünkü onları kapatmak bu tür rejimlere yapabileceÄŸimiz en büyük iyilik olacaktır.” diye konuÅŸtu.
Bu durumdan 32 İranlı konsolosluk görevlisi etkilenecek ve Alman vatandaşlığına da sahip değillerse ikamet haklarını kaybederek ülkeyi terk etmek zorunda kalacak.
Alman hükümeti ÅŸimdiye kadar bu tür cezalandırıcı tedbirlere sadece bir kez Ukrayna’ya yapılan saldırı sonucunda dört Rus baÅŸkonsolosluÄŸunu kapatarak baÅŸvurmuÅŸtu.
Ancak Berlin’deki İran BüyükelçiliÄŸi açık kalacak ve Almanya’daki 300.000 İranlı buradan konsolosluk hizmetleri almaya devam edebilecek.
Almanya-İran ilişkilerinde yeni dip nokta
Ciddi ÅŸekilde gergin olan Almanya-İran iliÅŸkileri, baÅŸkonsoloslukların kapatılmasıyla daha da zorlaÅŸtı. İran’ın da buna karşı önlemler alması da oldukça muhtemel.
Dışişleri Bakanlığı, Şarmehd hakkındaki idam kararının ardından iki İranlı diplomatı sınır dışı etmişti. İran da aynı sayıda Alman diplomatı sınır dışı ederek karşılık vermişti.
Tahran’daki Alman Büyükelçisi Markus Potzel, istiÅŸareler için Almanya’ya çağırılmıştı.
DışiÅŸleri Bakanlığı İran’a seyahat edilmemesi konusunda uyarıda bulundu ve Alman vatandaÅŸlarından ülkeyi terk etmelerini istedi.
Åžiraz’daki terör saldırısı ve sabotaj eylemleriyle suçlanan Åžarmehd idam edilmiÅŸti
“Tonder” ve “İran Krallığı Meclisi” adıyla bilinen örgütün lideri olarak yakalanarak İran’da yargılanan Åžarmehd, 12 Nisan 2008’de Åžiraz kentinde 14 kiÅŸinin ölümüne ve 215 kiÅŸinin de yaralanmasına yol açan terör saldırısı ile ülke genelinde bazı silahlı eylemler ve sabotajlar düzenlemekle suçlanıyordu.
İran İstihbarat Bakanlığı, İran-Almanya çifte vatandaşı olan ve 2003’ten bu yana ABD’de ikamet ettiÄŸi bilinen Åžarmehd’i, Temmuz 2020’de yurt dışında yakalayarak ülkeye getirdiÄŸini duyurmuÅŸtu.
Ailesi, Åžarmehd’in BirleÅŸik Arap Emirlikleri’ne “kaçırıldığını” ifade etmiÅŸti.
Åžarmehd, 21 Åžubat 2023’te yargılandığı mahkeme tarafından idama mahkum edilmiÅŸti.
İran’a Åžarmehd hakkında verilen idam kararının geri alınması çaÄŸrısında bulunan Almanya, 22 Åžubat’ta İran’ın Berlin BüyükelçiliÄŸindeki 2 çalışanı “istenmeyen kiÅŸi” ilan etmiÅŸti.
Şarmehd, hakkındaki kararın Yargıtay tarafından onanmasının ardından idam edilmişti.
İran DışiÅŸleri Bakanı Abbas Erakçi de İsrail’in Filistinli sivillerin barındığı yerleri hedef alan saldırılarını meÅŸrulaÅŸtıran açıklamalar yapan Baerbock’a hitaben, “Bu kadar manipülasyon yeter. Çocuk katillerini ve teröristleri desteklemeyi bırakın.” diyerek tepki göstermiÅŸti.










