Almanya’da Amazon’a 59 milyon euro ceza kesildi

Almanya’da “yasa dışı fiyatlandırma uygulamaları” nedeniyle Amazon’a 59 milyon euro ceza verildi.

Almanya Federal Kartel Dairesinden (Bundeskartellamt) yapılan açıklamada, Amazon’un kendi platformundaki üçüncü taraf satıcıların fiyatlarını şeffaf olmayan mekanizmalarla baskıladığının tespit edildiği belirtildi.

Açıklamada, Almanya’daki çevrim içi satışların yaklaşık yüzde 60’ını elinde bulunduran Amazon’un, üçüncü taraf satıcıların fiyatlarını “yüksek” bulduÄŸunda ürünleri platformdan kaldırdığı veya görünürlüğünü kısıtladığı aktarıldı.

Bağımsız satıcıların tekliflerine fiyat sınırlaması getirilmesi nedeniyle Amazon’a 59 milyon euro ceza kesildiÄŸi ifade edilen açıklamada, Amazon’un fiyat sınırlama yetkisinin, fahiÅŸ fiyat durumları hariç olmak üzere kısıtlandığı bildirildi.

“Amazon pazar gücünü kötüye kullanamaz”

Almanya Federal Kartel Dairesi BaÅŸkanı Andreas Mundt, konuya iliÅŸkin deÄŸerlendirmesinde, Amazon’un kendi platformunda satıcılarla doÄŸrudan rakip olduÄŸunu hatırlatarak, “Amazon, rakiplerinin fiyatlarını manipüle ederek pazar gücünü kötüye kullanamaz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Amazon’un üçüncü taraf satıcıların fiyatlarını ÅŸeffaf olmayan mekanizmalarla baskıladığını belirten Mundt, satıcıların fiyatları “yüksek” bulunduÄŸunda ürünlerin görünürlüğünün kasıtlı olarak düşürüldüğünü ve bu durumun serbest rekabeti engellediÄŸini vurguladı.

Yeni yetkiyle kesilen ilk ceza

Amazon, çok sayıda ürünü doÄŸrudan satmakla kalmayıp “Amazon Marketplace” ile diÄŸer perakendeciler için bir satış platformu da sunuyor.

Almanya Federal Kartel Dairesi, ABD’li ÅŸirketin burada istatistiksel modeller kullanarak üçüncü taraf teklifleri için “dinamik ve deÄŸiÅŸken fiyat tavanları” hesapladığını açıkladı. Bu tavanlar aşıldığında, ürünlerin öne çıkan alışveriÅŸ alanından kaldırıldığı veya platformdan tamamen çıkarıldığı bildirildi.

Dairenin 2023’te yasallaÅŸan yeni yetkisini ilk kez kullanması dikkati çekti. Öte yandan, 59 milyon euroluk tutar, kurumun Amazon’a kestiÄŸi ilk finansal ceza oldu.

Amazon kararı temyize götürecek

Amazon’dan yapılan açıklamada ise söz konusu suçlamalar reddedildi.

Amazon Almanya Üst Yöneticisi (CEO) Rocco Brauniger, kararın Avrupa Birliği (AB) rekabet standartlarıyla çeliştiğini ve tüketicilerin aleyhine olduğunu savunarak, kararı temyize götüreceklerini bildirdi.

Brauniger, Amazon’un artık “maÄŸazada rekabetçi olmayan, hatta istismarcı fiyatları ilan etmekle yükümlü olması halinde bunun kötü bir alışveriÅŸ deneyimine yol açacağını” iddia etti.