Almanya’da 13 Åžubat’ta yapılacak cumhurbaÅŸkanlığı seçiminde muhalefette bulunan Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) tekrar aday olan Frank Walter Steinmeier’e destek verecek.
AA (Berlin)
Alman Haber Ajansı DPA’nın parti kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi ve Hristiyan Sosyal Birlik Partisinin yönetimleri seçimde tekrar aday olan 12. CumhurbaÅŸkanı Steinmeier’i destekleme kararı aldı.
Almanya’da cumhurbaÅŸkanını, Federal Meclis üyelerinin yanı sıra eyaletlerin belirlediÄŸi temsilcilerden oluÅŸan Federal Seçiciler Kurulu belirliyor. Åžubat ayındaki seçimlerde 1472 kiÅŸi oy kullanacak.
Anayasa’nın 54. maddesine göre seçimi kazanmak için ilk iki turda salt çoÄŸunluk yeterli oluyor. İlk iki turda yeterli oy alınmaması durumunda üçüncü turda en fazla oy alan aday cumhurbaÅŸkanı seçiliyor.
Daha önce de hükümeti oluÅŸturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), YeÅŸiller (Die Grüne) ve Hür Demokrat Parti (FDP) Steinmeier’i destekleyeceklerini açıklamıştı.
5 Ocak 1956 doÄŸumlu deneyimli siyasetçi Steinmeier, SPD’den DışiÅŸleri Bakanlığı görevinde bulunmuÅŸtu.
Almanya’da cumhurbaÅŸkanı 5 yılda bir seçiliyor.
Foto: Christian Bueltemann – Pixabay










