Çinli ÅŸirketlerin Avrupa’da ÅŸirket satın alma ÅŸeklindeki yatırımları, Kovid-19 salgını nedeniyle 2020’de yaÅŸanan düşüşün ardından, 2021’de yeniden arttı.
AA (Pekin)
Çin Halk Cumhuriyeti’nin resmi haber ajansı Åžinhua, Ernst & Young danışmanlık ÅŸirketinin raporuna dayandırdığı haberinde, Çinli yatırımcıların 2021’de Avrupa’da 155 ÅŸirket satın aldığını bildirdi.
Rapora göre, satın alımların toplam hacmi önceki yıla göre 8 kat artarak 12,4 milyar dolara ulaştı.
Merkezi Hong Kong’da bulunan Hillhouse Capital yatırım ÅŸirketinin, Hollandalı elektronik üreticisi Phillips’in ev aletleri bölümünü 4,4 milyar dolara satın alması, geçen yılın en büyük yatırımı oldu.
Ayrıca Çinli internet ÅŸirketi Tencent’in İngiliz oyun geliÅŸtiricisi Sumo Digital’ı 1,25 milyar dolara, Çinli konteyner üreticisi China International Marine Containers’in Danimarkalı üretici Maersk Container Industry’yi 1,1 milyar dolara satın alması da dikkati çekti.
Çinli yatırımcılar tarafından bu alanda en fazla yatırım yapılan ülkeler, 36 şirket ile İngiltere, 35 şirket ile Almanya ve 13 şirket ile Hollanda oldu.
30 şirket satın alımının yapıldığı sanayi alanı ise Çinli yatırımcıların en fazla rağbet gösterdiği sektör oldu.
Ernst & Young’ın ortağı ve Batı Avrupa Bölgesi Çin Åžirket Hizmetleri Bölümü BaÅŸkanı Yi Sun, Çinli ÅŸirketlerin Avrupa’da en çok otomotiv tedarikçileri ve makina mühendisliÄŸi ÅŸirketlerine raÄŸbet ettiÄŸini, fakat yeni dönemde daha çok elektrikli araçlar, sürücüsüz araçlar ve yüksek teknoloji malzemeleri gibi alt sektörlere ilgi gösterdiÄŸini kaydetti.
Özellikle Almanya’da geçen yıl kurulan çok sayıda mühendislik ÅŸirketinde Çinli yatırımcıların payı olduÄŸuna dikkat çeken Yi, yatırımcıların mühendislik dışında e-ticaret yatırımlarına da öncelik verdiÄŸi bilgisini paylaÅŸtı.










