Irkçılık: Almanya’da ders arasında Türkçe konuÅŸan öğrencisine ceza

Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletindeki bir ilkokulda, 9 yaşındaki kız öğrencinin arkadaşıyla Türkçe konuÅŸtuÄŸu gerekçesiyle öğretmeni tarafından cezalandırılmasında okul yönetimi haksız davranıldığını kabul etti.

Villingen Schwenningen beldesindeki okulda, 9 yaşındaki kız çocuÄŸu ders arasında bahçede bir arkadaşıyla Türkçe konuÅŸtuÄŸu için öğretmeni tarafından cezalandırılmıştı. Türkiyeli kız öğrenciden “Neden Almanca konuÅŸuyoruz?” konulu bir yazı yazması istenmiÅŸ, aile ise bu cezayı kabul etmeyerek, okul ve eyalet EÄŸitim Bakanlığı hakkında ÅŸikayette bulunmuÅŸtu.

Konu yargıya taşınırken, okul yönetimi, ailenin meselenin çözümü için önerdiği anlaşma teklifini kabul etti.

Ailenin avukatı Yalçın Tekinoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailenin kanuni yollara başvurduğunu, okulun davayı kaybedeceğini anladığından ailenin anlaşma önerisini kabul ettiğini belirtti.

TekinoÄŸlu, “Bağımsız, özgür, kendisine güvenen çocuklar yetiÅŸtirmek ve çocukları severek büyütmek istiyoruz. 9 yaşındaki bir çocuÄŸa ceza verilmesi, hukuki ve pedagojik açıdan bizim tarafımızdan kabul edilemezdi. Dava sürecinin başında EÄŸitim Bakanlığı bizim anlaÅŸma teklifimizi kabul etmemiÅŸti. Süreç içinde okulun haksız olduÄŸunu görünce kabul etmek zorunda kaldı.” dedi.

Yalçın TekinoÄŸlu, yetkililere, “Ders arasında çocuk, Türkçe deÄŸil de İngilizce ya da Fransızca konuÅŸsa cezalandırılacak mıydı?” diye sorduklarını belirterek “Mahkeme tarihi yaklaÅŸtı ve denetleme kurulunun tespitleri ortaya çıktı. Ders arasında herkes doÄŸal olarak ana dilini ya da istediÄŸi dili kullanabilir, bunu kimse kısıtlayamaz. Yapılan incelemenin ardından okul yönetimi bu cezanın kanunsuz olduÄŸunu, dolayısıyla davayı kaybedeceÄŸini anladı ve bu haksızlık karşısında geri adım attı. Bizim süreç başında önerdiÄŸimiz anlaÅŸmayı kabul etti. Mahkeme masrafları eyalet hükümeti tarafından karşılanacak.” diye konuÅŸtu.

Tekinoğlu, ailenin amacının, herkesi bu tür konularda haklarını aramaya teşvik etmek olduğunu sözlerine ekledi. (AA)