Polonya, Patriotların yıl sonuna kadar kalmasını kabul edecek

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, Almanya’nın ülkedeki Patriot hava savunma sistemlerinin konuÅŸlu kalacağı sürenin 2023 sonuna kadar uzatılması teklifini kabul edeceklerini duyurdu.

AA (VarÅŸova)

Blaszczak, radyo programında verdiÄŸi demeçte, konuyu Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius’un ülkeyi ziyareti sırasında ele aldıklarını söyledi.

Polonya’nın hava savunmasına iliÅŸkin muhalif politikacılar tarafından dile getirilen eleÅŸtirilere dikkati çeken Blaszczak, muhalefeti “iktidarları boyunca hava savunmasını iyileÅŸtirmek için hiçbir ÅŸey yapmadıkları” gerekçesiyle ikiyüzlülükle suçladı.

Blaszczak, Almanya’nın Patriot hava savunma sistemlerinin Polonya’da konuÅŸlu kalacağı süreyi yıl sonuna kadar uzatma teklifini kabul edeceklerini belirtti.

Ukrayna’dan Kasım 2022’de atılan füzenin Polonya topraklarına düşerek iki kiÅŸinin ölümüne neden olmasının ardından Almanya, ocak ayında Patriotlarını bu ülkede konuÅŸlandırmıştı.

Polonya, Belarus sınırındaki asker sayısını yaklaşık 10 bine çıkaracak

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, Belarus sınırındaki asker varlığının yaklaşık 10 bine çıkarılacağını duyurdu.

Blaszczak, devlete ait Polonya Radyosuna yaptığı açıklamada, ülkenin Belarus sınırındaki askeri personelinin 2021’de bölgede konuÅŸlu asker sayısına yakınlaÅŸtırılacağını söyledi.

Sınırdaki asker sayısının artırılacağının altını çizen Blaszczak, “Yaklaşık 10 bin asker olacak. Bunların 4 bini sınır muhafızlarını destekleyecek, geri kalan 6 bini ise beklemede olacak. Bu askerler ülkemizin doÄŸusunda yeniden kurulan garnizonlarda yeteneklerini geliÅŸtirecekler.” diye konuÅŸtu.

Polonya-Belarus sınırında halihazırda yaklaşık 2 bin Polonyalı askerin yanı sıra yüzlerce polis ve sınır muhafızı görev yapıyor.

Polonyalı yetkililer, son günlerde sınıra asker göndermekle ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu.

Polonya İçiÅŸleri Bakan Yardımcısı Maciej Wasik, hafta başında yaptığı açıklamada sınıra bin ek asker istediklerini ifade etmiÅŸti. Ardından Bakan Blaszczak’ın bölgeye 2 bin asker gönderme kararı aldığı ifade edilmiÅŸti.

Belarus sınırındaki asker sayısının arttırılması, ilk olarak Belarus’tan Polonya’ya geçmeye çalışan göçmen dalgası ve son zamanlarda Belarus tarafından bölgede devriye gezen Polonyalı subaylara yönelik taÅŸ, tuÄŸla ve diÄŸer mermilerle yapılan saldırılar nedeniyle bölgede artan gerginlikten kaynaklanıyor.

Polonya, ayrıca Rusya baÄŸlantılı Wagner paralı askerlerinin Belarus’taki varlığından ve Belarus helikopterlerinin Polonya hava sahasını ihlal etmesinden de endiÅŸe duyuyor.

Belarus makamlarının, 2021’de yüzlerce insanın Polonya’ya zorla girmeye çalıştığı göç krizini tekrarlayarak göçmenleri bir kez daha sınırdan geçirmeye çalışabileceÄŸine dair korkular da artıyor.