Sömürgeci Sırbistan: “Kosova’nın bağımsızlığını ne fiilen ne de hukuki tanımayacağız”

Sırbistan CumhurbaÅŸkanı Aleksandar Vucic, Kosova’nın bağımsızlığını ne fiilen ne de hukuki tanımayacaklarını söyledi.

Merhaba Haber Merkezi

Vucic, bugün baÅŸladığı Sırbistan turu kapsamında ülkenin güneydoÄŸusundaki Pcinja Bölgesi’ni ziyaret ederek Sırp halkıyla bir araya geldi.

Bölge sınırlarında bulunan Vranje kentinde halka seslenen Vucic, Kosova meselesine değindi.

Vucic, “Kosova’nın bağımsızlığını imzalamayacağım. Teslim olmak yok. Kosova’nın bağımsızlığını ne fiilen ne de hukuki tanımayacağız.” ifadelerini kullandı.

Son dönemde ülke medyasının gündeminde geniÅŸ yer bulan “Devlet için Halk Hareketi”ne iliÅŸkin de net dille konuÅŸan Vucic, “Devlet için Halk Hareketi’ni mayıs sonu veya haziran başında kuruyoruz. Çocuklarımızın geleceÄŸi için Vranje halkının da bu oluÅŸuma dahil olmasını istiyorum.” diye konuÅŸtu.

Kurulacak yeni siyasi oluÅŸumun, “liderliÄŸini yaptığı Sırp İlerleme Partisinin (SNS) kapatılması” anlamına gelmediÄŸini vurgulayan Vucic, “Mevcut dünya düzeninde partilere dahil olan ve olmayan insanların bir araya gelmesi gerekiyor. Bizi bekleyen ÅŸeylere karşı birlik olmalıyız.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Vucic, halka konuya iliÅŸkin düşünmeleri ve bu büyük “Devlet için Halk Hareketi”ne dahil olma çaÄŸrısını yineledi.

Smmürgeci Sırbistan, Kosova’yı kendi toprağı görüyor

Sırbistan, Arnavut halkının on yıllarca süren uzun mücadelelerden sonra 2008’de bağımsızlığını ilan eden eski sömürgesi Kosova’yı kendi toprağı görüyor.

Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen Sırbistan ve Kosova, Avrupa BirliÄŸi (AB) arabuluculuÄŸunda 2011’de baÅŸlatılan Belgrad-PriÅŸtine Diyalog Süreci kapsamında iliÅŸkilerin normalleÅŸmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol bulmaya çalışıyor.​​​