İngiltere’nin “Ruanda Planı”na mahkeme engeli

İngiltere’de Temyiz Mahkemesi, hükümetin ülkeye yasa dışı yollarla giren  göçmenleri Ruanda’ya gönderme planının yasalara uygun olmadığına karar verdi. AİHM ilk Ruanda uçağını durdurmuÅŸtu

AA (Londra)

Yüksek Mahkeme’nin, aralık ayında “Ruanda Planı”nın yasalara uygun olduÄŸuna hükmetmesinin ardından insan hakları savunucularınca Temyiz Mahkemesine taşınan kararla ilgili duruÅŸma yapıldı.

DuruÅŸmanın ardından mahkemenin kararını açıklayan BaÅŸyargıç Ian Burnett, 2’ye 1 çoÄŸunlukla  göçmenleri Ruanda’ya gönderme planının, İngiltere yasaları ile hükümetin uymakla yükümlü olduÄŸu Avrupa İnsan Hakları SözleÅŸmesi’ne aykırı olduÄŸuna karar verildiÄŸini ifade etti.

Temyiz Mahkemesi BaÅŸkanı Geoffrey Vos ile Yardımcısı Nicholas Underhill’in, ülkesine iade edilemeyecek  göçmenlerin Ruanda’ya da gönderilemeyeceÄŸine inandığını belirten Burnett, “Ruanda’ya gönderilen kiÅŸilerin ana vatanlarına geri döneceÄŸine ve burada çeÅŸitli iÅŸkence ve insanlık dışı davranışlara maruz kalacağına inanmak için somut nedenler var.” diye konuÅŸtu.

Burnett, bu nedenle Ruanda’nın “güvenli üçüncü ülke” kabul edilemeyeceÄŸini söyleyerek, “Mahkeme, Ruanda’nın verdiÄŸi garantilerin iyi niyetle verildiÄŸi konusunda ise fikir birliÄŸine sahiptir.” dedi.

Kendisinin ise iki yargıcın aksi yönünde oy kullandığını kaydeden Burnett, “Ruanda anlaÅŸması sürecinde uygulanan prosedürler ve Ruanda hükümetinin verdiÄŸi garantilerin gerçek bir risk olmamasını saÄŸlamak için yeterli olduÄŸunu kabul ediyorum.” ifadesini kullandı.

BaÅŸyargıç Burnett, Ruanda’da bulunduÄŸu sürede, Ruanda ya da İngiltere’den sığınma talebine olumsuz yanıt alanların da ülkelerine gönderilmeyeceÄŸi konusunda ikna olduÄŸunu sözlerine ekledi.

AİHM ilk Ruanda uçağını durdurmuştu

İngiltere geçen sene hazırlanan “Ruanda Planı” kapsamında,  göçmenleri ve ülkeye illegal yollarla girip sığınma talebinde bulunanları, Ruanda’ya gönderme hedefini açıklamıştı.

Ülkede muhalefet, insan hakları örgütleri ile Birleşmiş Milletler başta olmak üzere birçok uluslararası kuruluşun tepki gösterdiği karar, Yargıtay ve Yüksek Mahkeme tarafından da yasaya uygun bulunmuştu.

Ruanda’ya 7 kiÅŸiyi taşıyan ilk uçuÅŸ ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararıyla durdurulmuÅŸtu. Bunun üzerine, İçiÅŸleri Bakanlığı, Yüksek Mahkeme’de yeni bir dava açmış, mahkeme de 19 Aralık’ta Ruanda uçuÅŸunun yasal olduÄŸuna karar vermiÅŸti.

Mahkeme temyiz yolunu da açık tutarken, İçişleri Bakanı Suella Braverman, mart ayında, yazın uçakların Ruanda için havalanacağını söylemişti.

İngiltere hükümeti, Temyiz Mahkemesinin “Ruanda Planı” kararını eleÅŸtirdi

BaÅŸbakan Rishi Sunak: “Aldıkları karara saygı duyuyorum ama vardıkları sonuca temelde katılmıyorum”

 Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Rishi Sunak, Temyiz Mahkemesinin,  göçmenleri Ruanda’ya gönderme kararının yasaya uygun olmadığına hükmetmesine tepki göstererek, “Saygı duyuyorum ancak vardıkları sonuca temelde katılmıyorum.” ifadesini kullandı.

Sunak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, mahkemenin kararını eleştirerek, Ruanda hükümetinin verdiği güvencelere işaret etti.

“Aldıkları karara saygı duyuyorum ama vardıkları sonuca temelde katılmıyorum” diyen Sunak, Ruanda’nın  göçmenleri üçüncü ülkelere sınır dışı etmeme güvencesi verdiÄŸini belirterek “Gerekli güvenceleri verdiklerine güçlü ÅŸekilde inanıyorum.” görüşünü paylaÅŸtı.

BaÅŸyargıç Ian Burnett’in de kendisi gibi düşündüğünü vurgulayan Sunak, “Ruanda güvenli bir ülkedir. BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸinin de Ruanda’da Libyalı mülteciler için bir planı var. Bu karara, Yargıtay’da itiraz etmek için izin isteyeceÄŸiz.” dedi.

Sunak, “Ruanda Planı”nın gerçekleÅŸmesi için ne gerekiyorsa yapacağını da sözlerine ekledi.

Öte yandan İçiÅŸleri Bakanı Suella Braverman da mahkemenin kararına eleÅŸtiride bulunarak, “İnsan kaçakçılarının çalışma sistemiyle mücadele etmemiz gerek. Bu nedenle Ruanda’yla bu iÅŸbirliÄŸini yaptık.” diye konuÅŸtu.

Braverman, “Temyiz Mahkemesinin kararına göre,  göçmenleri güvenli üçüncü ülkelere göndermekte bir sorun yok. Aldıkları karar ne kadar hayal kırıklığına uÄŸratsa da bu kararı da temyize götürme yollarını arayacağım. Ruanda hükümeti ve biz, bu uygulamayı yerine getirmeye kararlıyız.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.