Federal Meclis SPD Milletvekili Macit KaraahmetoÄŸlu, reformdan geçirilen Modern VatandaÅŸlık Yasası’nın 27 Haziran’dan itibaren yürürlüğe gireceÄŸini hatırlatarak, ÅŸartları yerine getiren tüm göçmenlere Alman vatandaÅŸlığına baÅŸvurmaları ve Almanya’da demokrasi için aktif olarak çalışmaları çaÄŸrısında bulundu.
Merhaba Haber Merkezi
Yasanın modernleÅŸtirilmesinin gerçek ve baÅŸarılı bir göç toplumu için gecikmiÅŸ bir adım olduÄŸunu da belirten KaraahmetoÄŸlu, CDU’yu da, göçmenlerin zararına olacak ÅŸekilde, Almanya için Alternatif (AfD)’nin söylemlerini tekrarlamaması konusunda uyardı.
KaraahmetoÄŸlu, yeni VatandaÅŸlık Yasası’nın özellikle Almanya’da yaÅŸayan Türkiye kökenli vatandaÅŸların uzun yıllardır hayalini kurduÄŸu ve haklı olarak talep ettiÄŸi çifte vatandaÅŸlığa da imkan tanıdığını belirterek ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu: “Avrupa seçimleri ÅŸunu gösterdi: SaÄŸ popülistlerin ve aşırılık yanlılarının taktikleri, memnuniyetsiz ve korkmuÅŸ insanlar arasında giderek daha fazla karşılık buluyor. Sosyal grupları birbirine düşürmek, korkuları ve kıskançlık tartışmalarını körüklemek oy kazandırabilir, ancak bu ajitasyon tek bir siyasi çözüm sunmamaktadır. Bu nedenle toplumsal birliktelikten ve dünyaya açık olmaktan yana tavrımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Bu aynı zamanda Almanya’nın bir göç ülkesi olarak, göçe ve burada yaÅŸayan milyonlarca göç geçmiÅŸine sahip insana bağımlı olan imajını da kapsamaktadır.“ dedi.
27 Haziran’dan itibaren yürürlüğe girecek olan reformdan herkesin faydalanacağını belirten Ludwigsburg Milletvekili Karaahmetoğlu, bundan kimlerin kazançlı çıkacağını şu sözlerle açıkladı: „Gelişmiş katılım yoluyla halk ve demokrasimiz; yeni vatandaşların ekonomik alanın çok ötesinde sağladığı geniş hizmet yelpazesi yoluyla toplum; ve son olarak, en iyi beyinler için uluslararası alanda rekabet eden ve ciddi bir vasıflı işgücü eksikliğinden şikayet eden ekonomi kazanacak“
KaraahmetoÄŸlu, Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) ve bir dereceye kadar da FDP’nin aylardır, reform projesine sadece korkutucu ve basmakalıp sözlerle eÅŸlik etmesine de anlam veremediÄŸini söyledi. Reform tartışmaları sırasında Alman vatandaÅŸlığının “satılmasından“ bile söz edildiÄŸini hatırlatırken, Meclis’teki oylama öncesinde CDU’lu milletvekili Stefan Heck’in, bazı ifadelerinin milliyetçi düşüncenin izlerinden daha fazlasını içerdiÄŸini vurguladı. KaraahmetoÄŸlu, bunun AfD’ye bir ÅŸablon olarak hizmet ettiÄŸini vurguladı ve CDU/CSU’yu AfD’nin dilini kabul edilebilir hale getirmekle suçladı.
“SPD olarak ülkemiz ve ayrılmaz parçası demokrasi için farklı bir vizyona sahibiz ve bu reformla bunu daha da güçlendiriyoruz.“ diyen Macit Karaahmetoğlu, vatandaşlık yasasında yapılan gecikmiş değişiklikle SPD’nin, göçmenlerin çoğunluk nüfustan daha kötü durumda olmaması gereken, dayanışmaya dayalı adil bir toplumdan yana bir reform partisi olduğunu bir kez daha gösterdiğini vurguladı.
KaraahmetoÄŸlu, “1974’te sosyal-liberal koalisyonla birlikte, çocuklar sadece babaları aracılığıyla doÄŸumda Alman vatandaÅŸlığına geçebildiÄŸi 1913’ten kalma ayrımcı düzenlemeleri kaldırdık. Bundan 25 yıl sonra kırmızı-yeÅŸil koalisyon vatandaÅŸlığa geçiÅŸ için bekleme süresini 15 yıldan sekiz yıla indirdi ve ülkedeki bazı nüfus grupları için çifte vatandaÅŸlığı mümkün kıldı.
Federal Meclis tarafından 25 yıl aradan sonra kabul edilen düzenlemeler, anayasal örgülerin daha fazlasını kesmektedir. Birden fazla vatandaÅŸlığın istisnasız kabul edilmesi adaletin bir ifadesi, vatandaÅŸlığa geçiÅŸin hızlandırılması ise takdirin bir göstergesidir. Misafir işçi kuÅŸağı için Alman olmanın önündeki bazı engellerin kaldırılmış olması, bu insanlara hak ettikleri saygının göstergesidir. Onlar Almanya’nın ön yıllardır süren yükseliÅŸinde önemli bir rol oynadılar ve ÅŸimdi de isterlerse yeni vatandaÅŸ olarak Federal Cumhuriyetimizin bir parçası olacaklardır.”










