Federal Meclis SPD Milletvekili Macit Karaahmetoğlu, reformdan geçirilen Modern Vatandaşlık Yasası’nın 27 Haziran’dan itibaren yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, şartları yerine getiren tüm göçmenlere Alman vatandaşlığına başvurmaları ve Almanya’da demokrasi için aktif olarak çalışmaları çağrısında bulundu.
Merhaba Haber Merkezi
Yasanın modernleştirilmesinin gerçek ve başarılı bir göç toplumu için gecikmiş bir adım olduğunu da belirten Karaahmetoğlu, CDU’yu da, göçmenlerin zararına olacak şekilde, Almanya için Alternatif (AfD)’nin söylemlerini tekrarlamaması konusunda uyardı.
Karaahmetoğlu, yeni Vatandaşlık Yasası’nın özellikle Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli vatandaşların uzun yıllardır hayalini kurduğu ve haklı olarak talep ettiği çifte vatandaşlığa da imkan tanıdığını belirterek şu değerlendirmelerde bulundu: “Avrupa seçimleri şunu gösterdi: Sağ popülistlerin ve aşırılık yanlılarının taktikleri, memnuniyetsiz ve korkmuş insanlar arasında giderek daha fazla karşılık buluyor. Sosyal grupları birbirine düşürmek, korkuları ve kıskançlık tartışmalarını körüklemek oy kazandırabilir, ancak bu ajitasyon tek bir siyasi çözüm sunmamaktadır. Bu nedenle toplumsal birliktelikten ve dünyaya açık olmaktan yana tavrımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Bu aynı zamanda Almanya’nın bir göç ülkesi olarak, göçe ve burada yaşayan milyonlarca göç geçmişine sahip insana bağımlı olan imajını da kapsamaktadır.“ dedi.
27 Haziran’dan itibaren yürürlüğe girecek olan reformdan herkesin faydalanacağını belirten Ludwigsburg Milletvekili Karaahmetoğlu, bundan kimlerin kazançlı çıkacağını şu sözlerle açıkladı: „Gelişmiş katılım yoluyla halk ve demokrasimiz; yeni vatandaşların ekonomik alanın çok ötesinde sağladığı geniş hizmet yelpazesi yoluyla toplum; ve son olarak, en iyi beyinler için uluslararası alanda rekabet eden ve ciddi bir vasıflı işgücü eksikliğinden şikayet eden ekonomi kazanacak“
Karaahmetoğlu, Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) ve bir dereceye kadar da FDP’nin aylardır, reform projesine sadece korkutucu ve basmakalıp sözlerle eşlik etmesine de anlam veremediğini söyledi. Reform tartışmaları sırasında Alman vatandaşlığının “satılmasından“ bile söz edildiğini hatırlatırken, Meclis’teki oylama öncesinde CDU’lu milletvekili Stefan Heck’in, bazı ifadelerinin milliyetçi düşüncenin izlerinden daha fazlasını içerdiğini vurguladı. Karaahmetoğlu, bunun AfD’ye bir şablon olarak hizmet ettiğini vurguladı ve CDU/CSU’yu AfD’nin dilini kabul edilebilir hale getirmekle suçladı.
“SPD olarak ülkemiz ve ayrılmaz parçası demokrasi için farklı bir vizyona sahibiz ve bu reformla bunu daha da güçlendiriyoruz.“ diyen Macit Karaahmetoğlu, vatandaşlık yasasında yapılan gecikmiş değişiklikle SPD’nin, göçmenlerin çoğunluk nüfustan daha kötü durumda olmaması gereken, dayanışmaya dayalı adil bir toplumdan yana bir reform partisi olduğunu bir kez daha gösterdiğini vurguladı.
Karaahmetoğlu, “1974’te sosyal-liberal koalisyonla birlikte, çocuklar sadece babaları aracılığıyla doğumda Alman vatandaşlığına geçebildiği 1913’ten kalma ayrımcı düzenlemeleri kaldırdık. Bundan 25 yıl sonra kırmızı-yeşil koalisyon vatandaşlığa geçiş için bekleme süresini 15 yıldan sekiz yıla indirdi ve ülkedeki bazı nüfus grupları için çifte vatandaşlığı mümkün kıldı.
Federal Meclis tarafından 25 yıl aradan sonra kabul edilen düzenlemeler, anayasal örgülerin daha fazlasını kesmektedir. Birden fazla vatandaşlığın istisnasız kabul edilmesi adaletin bir ifadesi, vatandaşlığa geçişin hızlandırılması ise takdirin bir göstergesidir. Misafir işçi kuşağı için Alman olmanın önündeki bazı engellerin kaldırılmış olması, bu insanlara hak ettikleri saygının göstergesidir. Onlar Almanya’nın ön yıllardır süren yükselişinde önemli bir rol oynadılar ve şimdi de isterlerse yeni vatandaş olarak Federal Cumhuriyetimizin bir parçası olacaklardır.”