Çocuklar eğitim hakkından mahrum bırakılıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Yunanistan’daki sığınma kamplarında yaÅŸayan her 7 çocuktan 6’sının eÄŸitim haklarından mahrum bırakıldığını, çocukların “ağır ayrımcılığa” maruz kaldığını ve bu nedenle Yunanistan’ın Avrupa BirliÄŸi’nin (AB) göç yönetimi direktiflerini ihlal ettiÄŸini belirtti.

HRW, Yunanistan ve Ege Adaları’ndaki sığınma kamplarında yaÅŸayan çocukların eÄŸitime eriÅŸimine iliÅŸkin bir açıklama yayımladı.

HRW’nin sığınma kamplarında yaÅŸayan 9 aile, eÄŸitim bakanlığının 2 personeli ve 8 insani yardım gönüllüsüyle görüştüğü, çok sayıda raporu ve belgeyi incelediÄŸi aktarılan açıklamada, sığınmacı çocukların eÄŸitim-öğretim haklarına saygı göstermeyen Yunanistan’ın “çocukların kimliÄŸinin tespitinden sonraki 3 ay içerisinde bulundukları ülkelerdeki ulusal okul sistemlerine entegre edilmesine” yönelik AB direktiflerini ihlal ettiÄŸi kaydedildi.

Yunanistan “ayrımcı” ve “uyumsuz” politikalarına son vermeye zorlanmalı

AB’nin Yunanistan’a 2015’ten bu yana sığınmacıların eÄŸitimlerini de içeren “göç yönetimi” kapsamında 3,45 milyar avro ve kültürlerarası okulların desteklenmesi için 625 milyon avro destek saÄŸladığının vurgulandığı açıklamada, Avrupa Komisyonuna Yunanistan’ı “ayrımcı” ve “uyumsuz” politikalarına son vermeye zorlaması çaÄŸrısında bulunuldu.

Açıklamada, 2020-2021 eÄŸitim-öğretim döneminde sığınma kamplarında yaÅŸayan her 7 çocuktan yalnızca 1’inin okula gidebildiÄŸine iÅŸaret edilerek, “Yunan yetkililer öğretmenleri derhal iÅŸe almalı, çocukların okula ulaşımını ayarlamalı ve yeni tip koronavirüs bahanesiyle sığınmacı çocukları okuldan alıkoyan önlemleri kaldırmalı.” ifadeleri kullanıldı.

Yunanistan’ın “sığınmacı çocukların eÄŸitime eriÅŸimini saÄŸlamak için acil önlemler almadığına” iliÅŸkin Avrupa Sosyal Haklar Komitesi kararının hatırlatıldığı açıklamada, 13 Eylül’de baÅŸlayacak yeni eÄŸitim-öğretim döneminde çocukların okula gidebilmeleri için Yunan hükümetinden ayrımcı politikalarda reform yapması istendi.

Yunan hükümeti kayıt rakamlarını yayınlamıyor

Açıklamada, “Yunanistan Çocuk Hakları Kamu DenetçiliÄŸini verilerine göre, Yunanistan ve Ege Adaları’ndaki kamplarda yaÅŸayan 10 bin 400 okul çağındaki çocuÄŸun yüzde 86’sı 2021’in baÅŸlarında okula gitmiyordu. Ege Adaları’ndaki kamplarda yaÅŸayan 2 bin 100 çocuktan sadece 7’si okula gidebildi. BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) ve hükümetin verilerine göre 2019-2020 eÄŸitim-öğretim döneminde kampların içinde ve dışında 31 bin okul çağındaki çocuk yaşıyordu. Bunlardan 13 bini kayıt yaptırdı. Hükümet kayıt rakamlarını yayınlamıyor.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada deÄŸerlendirmelerine yer verilen HRW Çocuk Hakları Direktörü Bill Van Esveld, “Yunan hükümetinin gelecek eÄŸitim-öğretim döneminde sığınmacı çocukların eÄŸitime eriÅŸimini düzeltmesi gerekiyor. Avrupa Komisyonu daha iyi sonuçlar talep etmeli ve binlerce çocuÄŸun haklarını, geleceÄŸini korumalıdır. ” deÄŸerlendirmesinde bulunuldu.

Esveld, güvenlikleri için Avrupa’ya kaçan binlerce çocuÄŸun geleceÄŸinin Avrupalı ve Yunan yetkililere baÄŸlı olduÄŸunu, yeni öğretim döneminin daha önce “defalarca” sığınmacı çocuklara eÄŸitim saÄŸlanacağına yönelik söz veren Yunan hükümeti için bir sınav olacağını bildirdi.

Çocuklar “ağır” ayrımcılığa maruz kalıyor

Çocukların, sınıfların açılmasındaki gecikmeler nedeniyle “ağır ayrımcılığa” maruz kaldığının vurgulandığı açıklamada kamplarda yaÅŸayan ailelerin, kamp çalışanları, çocuk koruma personeli ve insani yardım gönüllülerinin görüşlerine de yer verildi.

Atina’daki Rixona kampında 17 aydır yaÅŸayan 50 yaşındaki Ferhat isimli sığınmacı, 3 çocuÄŸunun Yunanistan’da sadece 1 ay okula gidebildiÄŸini aktarırken, 28 yaşındaki Shamsiya adlı sığınmacı da 8 yaşındaki oÄŸlunun Oinofyta kampına geldikten sonra okula gidebilmek için altı ay beklediÄŸini söyledi.

HRW’ye konuÅŸan aileler Kovid-19 nedeniyle okulların kapatılmasının ardından kamplarda internet ve cihaz eksikliÄŸi nedeniyle çocukların uzaktan eÄŸitime eriÅŸiminin olmadığını belirtti.

Farklı kamplarda çalışan iki eğitim bakanlığı koordinatörü, okulların Yunan çocuklarına açık olduğu dönemlerde de sığınmacı çocukların derslere katılamadığı bilgisini paylaştı.

HRW’ye deÄŸerlendirmede bulunan bir kamu denetçisi, Malakasa kampında 480 çocuÄŸun “yeterli sınıf olmadığı” gerekçesiyle geçen yıl okula kayıt yaptıramadığını belirtti.

Denetçi “Yerel yetkililer, Ritsona kampından çocukların yakındaki okullara kaydolmasına izin vermedi çünkü okulu ısıtmak için paraları olmadığını veya daha fazla kapıcıya ihtiyaçları olacağını iddia ettiler.” ifadesini kullandı. (AA)