AB Komisyonu BaÅŸkanı Von der Leyen, teknoloji ÅŸirketlerinin “çocukların savunmasızlığından kar elde etmek” için bilinçli tercihlerde bulunduÄŸunu belirterek “Çocuklar meta deÄŸildir ve hiçbir teknoloji ÅŸirketi onlara bu ÅŸekilde muamele etmemeli.” dedi.
Avrupa BirliÄŸi (AB) Komisyonu BaÅŸkanı Ursula von der Leyen, Danimarka’nın baÅŸkenti Kopenhag’da düzenlenen “yapay zeka çağında çocuklar ve aileleri güvende tutma” temalı konferansta, sosyal medya etkileÅŸimlerinin çocukların nasıl hissettiÄŸini giderek daha fazla belirlediÄŸini söyledi.
Çocukların sosyal medya kullanımı nedeniyle uyku düzensizliği, depresyon, anksiyete ve kendine zarar verme gibi risklerle karşı karşıya olduğunu kaydeden von der Leyen, dijital dünyada geçirilen süre arttıkça risklerin de aynı seviyede arttığını belirtti.
Von der Leyen, söz konusu risklerin “kazara” meydana gelmediÄŸini, teknoloji ÅŸirketlerinin “çocukların savunmasızlığından kar elde etmek için yaptığı bilinçli tercihler” olduÄŸunu vurguladı.
Çocukların giderek “daha aşırı içeriklere” sürüklenmesini kabullenmek zorunda olmadıklarını aktaran von der Leyen, “Çocuklar meta deÄŸildir ve dünyadaki hiçbir teknoloji ÅŸirketinin onlara bu ÅŸekilde muamele etmesine izin verilmemelidir.” diye konuÅŸtu.
Von der Leyen, TikTok’u bağımlılık oluÅŸturan tasarıma sahip olmakla, Meta ÅŸirketini de 13 yaÅŸ kısıtlamasını uygulamamakla eleÅŸtirerek, ABD merkezli X sosyal medya platformu ve buna entegre yapay zeka aracı Grok’a karşı yasal iÅŸlem baÅŸlattıklarını hatırlattı.
Sosyal medya için asgari yaÅŸ sınırına iliÅŸkin tartışmaların artık görmezden gelinemeyeceÄŸini kaydeden von der Leyen, “Asıl soru, gençlerin sosyal medyaya eriÅŸimi olup olmaması deÄŸil. Asıl soru, sosyal medyanın gençlere eriÅŸimi olup olmaması.” dedi.
Avrupa genelinde birçok ülke, çocuk ve gençlerin dijital platformlarda denetimsiz ÅŸekilde vakit geçirmelerinin neden olabileceÄŸi riskleri azaltmak amacıyla sosyal medya kullanımına yönelik yeni düzenlemeler yaparken son olarak Norveç hükümeti, 24 Nisan’da 16 yaÅŸ altındakiler için sosyal medya yasağının planlandığını bildirmiÅŸti.










