Almanya’da yayımlanan 2025 Orman Durum Raporu, ülkedeki ağaçların büyük bölümünün hastalıklı olduğunu ortaya koydu. Rapora göre her 5 ağaçtan sadece 1’i sağlıklı durumda.
Merhaba Haber Merkezi
Federal Tarım Bakanı Alois Rainer (CSU) tarafından açıklanan “2025 Orman Durum Raporu”, Almanya’daki ormanların ağır bir krizle karşı karşıya olduğunu gösterdi. Rapora göre ülkedeki ağaçların yaklaşık yüzde 80’i çeşitli düzeylerde zarar görmüş durumda bulunuyor.
Bakan Rainer, 2025 yılındaki olumsuz hava koşullarına rağmen ormanların durumunun en azından daha fazla kötüleşmediğini belirterek bunu “kısmi bir stabilizasyon” olarak değerlendirdi. Ancak raporda, ağaç taçlarındaki iğne ve yaprak kayıplarının hâlâ çok yüksek seviyede olduğu ve geçen yıla göre belirgin bir iyileşme yaşanmadığı kaydedildi.
Kuraklığın etkileri sürüyor
Raporda, son dönemde ölen yeni ağaç sayısında düşüş yaşandığı bilgisine yer verildi. Buna rağmen Federal Tarım Bakanlığı, özellikle 2018-2020 yılları arasındaki uzun kuraklık döneminin etkilerinin hâlâ sürdüğünü ve ormanların bu ağır tahribatı tam olarak atlatamadığını vurguladı.
Araştırma kapsamında Almanya genelinde 38 farklı ağaç türüne ait 46 binden fazla ağaç incelendi. İncelemede en büyük payı ladin, çam, kayın ve meşe ağaçları oluşturdu.
Karışık orman vurgusu
Almanya yüzölçümünün yaklaşık üçte birinin ormanlarla kaplı olduğunu hatırlatan Rainer, son yıllarda sürdürülen “orman dönüşümü” çalışmalarının mevcut stabilizasyonda etkili olduğunu savundu. İğne yapraklı ve yaprak döken ağaçların birlikte bulunduğu karışık ormanların, yalnızca tek türden oluşan ormanlara göre iklim değişikliğine karşı daha dayanıklı olduğunu ifade etti.
Ormanların ekonomik önemine de dikkat çeken Rainer, “Ormanlar kırsal bölgelerde istihdam, zanaat ve ekonomik değer yaratıyor. Kereste fabrikasından marangoz atölyesine kadar uzanan geniş bir zincirden söz ediyoruz. Orman korunmalıdır. Ormanı korumanın yolu ise onu bilinçli şekilde kullanmaktan geçer” dedi.










