Almanya’da gıda fiyatları, 2020-2025 yılları arasında genel enflasyonun çok üzerinde arttı. Federal Hükümetin verilerine göre gıda fiyatlarındaki artış yüzde 36,3’e ulaşırken, aynı dönemde genel enflasyon yüzde 22 olarak gerçekleşti.
Federal Tarım Bakanlığının açıkladığı verilere göre, söz konusu dönemde en yüksek fiyat artışları kümes hayvanı eti, süt ürünleri, yumurta, yemeklik yağlar ve şekerde yaşandı.
Meyve, balık, içecekler ve hazır gıdalardaki fiyat artışlarının ise diğer ürün gruplarına göre daha sınırlı kaldığı belirtildi.
Fiyat gözlem merkezi kurulması istendi
Sol Parti Milletvekili Ina Latendorf, hükümeti büyük market zincirlerinin gıda sektöründeki piyasa gücüne karşı yeterli önlem almamakla eleştirdi.
Gıda fiyatlarının düzenli olarak takip edilmesi amacıyla bir fiyat gözlem merkezi kurulmasını isteyen Latendorf, gıda şirketlerinin kâr marjlarının da sınırlandırılması gerektiğini söyledi.
Latendorf ayrıca temel gıda ürünlerindeki Katma Değer Vergisi’nin kaldırılmasını önerdi. Bu adımın, artan yaşam maliyetleri karşısında özellikle dar gelirli kesimlerin korunması açısından gerekli olduğunu ifade etti.









