Konsepti değişen nikah şekerlerinin yerini pandemide kolonya aldı

Son yıllarda konsept değiştirerek klasik badem şekerinden magnet, anahtarlık gibi aksesuarlara evrilen nikah şekerlerinin pandemi dönemindeki konsepti kolonya oldu.

AA (İstanbul)

Nikahlarda ağızları tatlandıran nikah şekerleri, yerini son yıllarda aksesuar amaçlı kullanılan küçük hediyeliklere bırakırken evlenecek çiftler, pandemi döneminde en çok kolonya ve dezenfektan gibi konseptlere yöneldi.

Evlenen çiftlerin, nikahlarına şahitlik eden misafirlerine o günün anısına armağan ettiği tüle sarılı klasik badem şekerleri, geçmişten gelen kültürünü son yıllarda hediyeliklere bıraktı.

Süs ÅŸekerlerin yerine hediye olarak zevklerine ya da tercihlerine göre hazırlattıkları tasarım ürünlerini tercih eden çiftler, geçen zaman ve geliÅŸen teknolojiyle ÅŸeklini ve niteliÄŸini deÄŸiÅŸtiren “nikah ÅŸekeri” ile nikah merasimlerinin köklü geleneÄŸini sürdürüyor.

Çiftlerin talepleri doğrultusunda hazırlanan hediyelikler arasında kimi zaman bir içimlik kahve, tadımlık çikolata ya da lokum bulunurken, bazen de buzdolabına yapıştırılan magnet, aksesuar olarak kullanılan obje ya da cam, kütük ve deniz kabuğu gibi malzemelerden yapılan fonksiyonel tasarımlar yer alıyor.

Yeni tip koronavinüs (Kovid-19) salgını döneminde çiftlerin en çok tercih ettiği hediyeliklerin başında kolonya ve dezenfektan bulunuyor.

Nikah ÅŸekeri satan esnaf, isteÄŸe göre her türlü tasarım ve paketin hazırlanabildiÄŸini belirtirken, Kur’an-ı Kerim, tespih, kandil yağı, sabun, mum, lavanta, kütük, ayna ve tohumun yanı sıra fleksi ve epoksi ürünlerin de en çok tercih edilen hediyelikler arasında olduÄŸuna vurgu yaptı.

20 yıldır nikah şekeri satan esnaf Mehmet Sezer, geçmişte klasik badem şekerleri olduğunu, son 15 yılda hediyelik nikah şekeri sektörünün değişim gösterdiğini söyledi.

Daha önce yurt dışından ithal edilen ürünlerin artık yerli imkanlarla üretildiÄŸini belirten Sezer, “Åžu anda yüzde 80-90 yerli üretim yapıyoruz, kendimiz üretiyoruz. Magnetler, tepsiler, döküm ürünlerin hepsi kendi imalatımız.” dedi.

KlasikleÅŸen nikah ÅŸekerlerinin içerisinde artık çoÄŸu zaman ÅŸeker bulunmadığını dile getiren Sezer, “Konsepti deÄŸiÅŸti, ÅŸu anda hediyelik tarza döndü. İsmi ‘nikah ÅŸekeri’ diye geçiyor ama eski nikah ÅŸekerleri yok. Eskiden sadece bademdi, tülün içerisine sarıyorlardı, nikahlarda misafirlere veriyorlardı. Åžu anda öyle bir ÅŸey yok, ÅŸu anda komple hediyelik tarza dönüştü. Bu ürünler daha kullanışlı, mum kullanılıyor, magnetler kullanılıyor. Eski nikah ÅŸekerleri yenildiÄŸinde bitiyor, ancak bunlar kalıcı.” ifadesini kullandı.

Çiftler pandemi döneminde misafirlere en çok kolonya hediye etti

Esnaf Hasan Çimen, pandemi kapsamında uygulanan kısıtlama kararlarının kaldırılmasının ardından işlerin hareketlendiğini, nikah şekeri ve hediyeliklere yurt içi ve yurt dışından yoğun talep olduğunu, havaların soğumasıyla hareketliliğin biraz azaldığını söyledi.

Hediyelik kolonyaların salgın döneminde en çok tercih edilen ürünlerin başında geldiğine değinen Çimen, bunun yanı sıra aksesuar olarak kullanılan ürünlerin tercih edildiğini dile getirdi.

KiÅŸinin zevkine ve tercihine göre tasarımlar hazırladıklarına vurgu yapan Çimen, “İnsanların seçeneÄŸi ve alternatifler çoÄŸaldıkça herkes kendi konseptine göre, karakterine yakın hediyeleri seçmeye baÅŸladı. Kimisi ayet-dua, kimisi çiçek, kimisi nostaljik badem ÅŸekerli ürünleri seçiyor. Bu tamamen gelin ve damadın seçeneÄŸine kalmış bir ÅŸey.” diye konuÅŸtu.

Magnet fiyatlarının 2 ile 10 lira, kutu ve şişe modellerinin fiyatlarının ise 4 ile 15 lira arasında değiştiğini kaydeden Çimen, internetten de sipariş aldıklarını ancak çok sayıda ürün yaptıran kişilerin daha çok yerinde görerek sipariş vermeyi tercih ettiğini vurguladı.

Almanya ve Fransa ile Arap coÄŸrafyasından çok sayıda müşteriye hizmet verdiklerinin altını çizen Çimen, “Özellikle Almanya’daki gurbetçilerimiz hemen hepsi Türkiye’den alıyor. Almalarının birinci sebebi burada alternatif olarak çeÅŸit çok, ikinci sebebi de fiyat olarak yurt dışına nazaran biz çok ucuz satıyoruz.” deÄŸerlendirmesini yaptı.

Yurtdışındakiler ve turistlerin tercihi

Esnaf Veysel Bakırkalay, nikah şekeri kültürünün geçmişe kıyasla değiştiğini, misafirlere şeker yerine kalıcılığı daha fazla olan ve tercihe göre tasarlanabilen farklı objelerin sunulduğunu ifade etti.

Klasik nikah ÅŸekerlerine olan ilginin azalmasında Orta Asya ve Avrupa kültürünün de etkili olduÄŸunu anlatan Bakırkalay, “Özellikle Arap ülkelerinde biraz daha yaygın. Onlar biraz daha ÅŸatafatı sevdiÄŸi için biz de biraz onların kültürlerini almaya baÅŸladık. Tabii bunda Araplarla olan münasebetimiz ile Suriyelilerin burada olmasının da çok büyük etkisi oldu.” diye konuÅŸtu.

İkramlık nikah ÅŸekeri kültürünün deÄŸiÅŸim gösterse de sürdüğünü aktaran Bakırkalay, “Nikah salonundan çıkarken takdim edilen o eski badem ÅŸekerlerinden pek kalmadı. Daha çok kolonyalar, jeller (dezenfektan) kullanılmaya baÅŸlanıldı. Pandemi dönemini atlattık, ÅŸu anda yavaÅŸ yavaÅŸ onlar da azalmaya baÅŸladı.” dedi.

Yurt dışından da talep gördüklerini anlatan Bakırkalay, şöyle devam etti:

“Fransa, Almanya, İsviçre, Hollanda… Özellikle Almanya’da gurbetçilerimiz var, oralara gönderiyoruz. Bizde çeÅŸit daha çok, bizde alternatif olarak fazla çeÅŸit olduÄŸu için daha çok Türkiye’yi tercih ediyorlar. İnanın Eminönü’nde Türklerden çok yabancılar var, yabancılara daha çok hizmet veriyoruz.”