Lübnan Merkez Bankası BaÅŸkanı’nın varlıklarına el koydular

Almanya, Fransa ve Lüksemburg’un, Lübnan’da yaÅŸanan kara para aklama faaliyetleriyle baÄŸlantılı bir operasyon kapsamında 120 milyon euro deÄŸerindeki varlığa el koyduÄŸu bildirildi.

Avrupa BirliÄŸi Adli İşbirliÄŸi Ajansı (Eurojust) tarafından yapılan açıklamada, Almanya ve Fransa’daki beÅŸ mülkün yanı sıra birkaç banka hesabına el konulduÄŸu belirtildi.

Açıklamaya göre, Almanya’da 28 milyon euro deÄŸerinde üç mülkün yanı sıra 7 milyon euro deÄŸerinde diÄŸer varlıklara el konuldu.

Fransa’nın baÅŸkenti Paris’te 16 milyon euro deÄŸerinde iki mülk ile 2,2 milyon euronun bulunduÄŸu bir banka hesabına el konulurken, Lüksemburg’da da yaklaşık 11 milyon euronun bulunduÄŸu banka hesabı aynı operasyon kapsamında donduruldu.

Eurojust, 25 Mart’ta yapılan el koyma operasyonun 2002-2021 yılları arasında Lübnan’da 336 milyon dolardan fazla kamu fonunu zimmetine geçirdiÄŸinden şüphelenilen beÅŸ kiÅŸiye yönelik olduÄŸunu bildirdi.

Fransız basınına göre, beş şüpheli arasında Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame ve aile üyeleri de yer alıyor.

Lübnan’da Cebel Lübnan Mahkemesi BaÅŸsavcısı Gade Avn, Selame hakkında “sebepsiz zenginleÅŸme ve kara para aklama” suçlamasıyla soruÅŸturma açmıştı.

Selame’nin kardeÅŸi Reca Selame ile onun Ukraynalı kız arkadaşı Anna Kozakova ve bazı ÅŸirketler de soruÅŸturma kapsamına alınmıştı.

Selame soruşturmayla ilgili olarak yaptığı açıklamada, verdiği bir denetim talimatı sonucunda söz konusu malların servetine kaynak oluşturmadığının ortaya çıktığını savundu.

BaÅŸsavcı Avn, 17 Mart’ta da, Raca Selame hakkında tutuklama kararı vermiÅŸti.

Selame hakkındaki yolsuzluk suçlamaları

Lübnan Merkez Bankası BaÅŸkanı Selame hakkında ilk olarak Ocak 2021’de İsviçre’deki adli merciler tarafından “zimmete para geçirme, kara para aklama ve yolsuzluk” gibi suçlamalarla dava açılmıştı.

İsviçre BaÅŸsavcılığı, Selame’nin kardeÅŸi Raca Selame’ye ait Forry ÅŸirketinin, Lübnan Merkez Bankası’na ait eurobond ve hazine bonoları satışından 2002’den 2014’e kadar 326 milyon dolar ücret ve komisyon aldığını bildirmiÅŸti.

Lübnan BaÅŸsavcılığı ise Nisan 2021’de İsviçre’nin soruÅŸturma talebi için Lübnan’dan yardım istemesi üzerine Selame hakkında dava açmıştı.

Aynı suçlamalarla Fransa’daki adli merciler de Selame hakkında Mayıs 2021’de dava açıldığını duyurmuÅŸtu.

Selame, 17 Kasım 2021’de tüm yatırımlar ve para transferlerine iliÅŸkin belgeleri bir ÅŸirketin denetlediÄŸini ve bunları adli mercilere teslim edeceÄŸini açıklamıştı. (AA)