Fotoğraf sergisinin açılmasında Aalen ile Antakya’nın kardeş şehir olmasının yanı sıra belediye yetkilileri, Antakyalı işçi Mithat Başaran ve eski sendikacı Roland Hamm’ın özel katkıları büyük oldu.
Ali Çarman (Aalen)
İnsanlık öteden beri doğa olaylarına, özellikle depremlere çare aramaya çalışmış ve bu konuda önemli mesafeler de katledilmiştir. Devlet ve yetkililer sorumluluklarının gereklerini yerine getirdiğinde deprem en az acı ve zarar ile atlatılmakta.
Ancak bizim ülkemiz Türkiye’de durum tam tersine işlemekte. Bütün insanlığı derinden sarsan en son Pazarcık, Elbistan, Adıyaman ve Antakya depremi bunun açık belirtisi oldu. İnsanlar saatlerce, hatta kimi zaman günlerce orada kimse var mı diye haykırdı durdu.
Aradan bir buçuk yılı aşkın bir zaman geçtiği halde, hükümet ve yetkililer depremin yaralarını sarma konusunda kırk bahane aramakta. Böyle olunca da bir kez daha insan insana yardım elini uzatmakta.
Antakya’da meydana gelen büyük depremden kareleri yansıtan gezici bir fotoğraf sergisi Aalen belediye binasında açıldı. Aralarında; Adil Okay, Özcan Yaman, Aydan Yalçın, Hayri Tunç, Neriman Çelik, Yonca Yaşar, Paşa İmrek’in bulunduğu 40 sanatçının resim ve kısa yazılarını yansıtan sergi insanı derinden sarsmaya devam ediyor.
Fotoğraf sergisinin açılmasında Aalen ile Antakya’nın kardeş şehir olmasının yanı sıra belediye yetkilileri, Antakyalı işçi Mithat Başaran ve eski sendikacı Roland Hamm’ın özel katkıları büyük oldu.
Her bir fotoğraf karesine bakıldığında acı tekrar görünür olmakta. İnsanların çaresizliği, yalvar yakar oluşları ve binde bir de olsa umut umut diye çırpındıkları hissedilmekte.
Serginin açılışında kısa bir konuşma yapan belediye başkanı Frederick Brütting; ‘Depremin acısı, güçsüzlük ve umutsuzluk fotoğraflara bakarken tekrar ortaya çıkıyor. Kardeş şehrimiz Antakya’daki akrabalarına şehrimizde yaşayanlar ulaşamadılar. Dostluk kendini böylesi günlerde gösterir. Depremin hemen ardından çok sayıda kişi (800) gönüllü ve çok sayıda tır ile yardım malzemesi yola çıkarıldı’ dedi.
Müzik sanatçıları Salih Tunç ile Hüner Zuberi sergi açılışında ve sonunda söz-müzikleriyle depremin ağırlığını hissettirdiler.
Serginin organizatörü, çalışmalarının kolektif (Antakya Sanat Kolektifi) bir çalışma olduğunu ve bugüne değin; Türkiye’de ve dışarıda Paris, Stuttgart gibi 20 şehirde sergilendiğini ve önümüzdeki günlerde, 27 -28 Eylül’de Köln’de olacaklarını belirtti.
Sergi, yarın saat 16.00’ya kadar ziyarete açık.