Avrupa BirliÄŸi (AB), enerji sektöründeki yatırımları koruyan Enerji Åžartı AnlaÅŸması’ndan çıkış için bildirimde bulundu.
AB Konseyi, AB Dönem BaÅŸkanı Belçika’nın BirliÄŸi temsilen Enerji Åžartı AnlaÅŸması’ndan çıkılması için yazılı resmi bildirimde bulunduÄŸunu açıkladı.
Açıklamada, AB’nin anlaÅŸmadan çekilmek için gereken son adımı attığına iÅŸaret edilerek, bildirimin ardından 1 yıl sonunda AB’nin Enerji Åžartı AnlaÅŸması’ndan çıkmış olacağı kaydedildi.
Belçika Enerji Bakanı Tinne Van der Straeten de konuyla ilgili açıklamasında, “Ãœye ülkeler arasında varılan siyasi uzlaşı kapsamında AB ve Avrupa Atom Enerjisi TopluluÄŸu (Euratom) 1 yıl içinde Enerji Åžartı AnlaÅŸması’ndan ayrılacak.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Enerji sektöründeki sınır ötesi yatırımları korumak için 1994’te imzalanan Enerji Åžartı AnlaÅŸması 1998’de yürürlüğe girdi.
Anlaşma, fosil yakıtlar da dahil olmak üzere enerji sektöründeki yabancı yatırımcılara kapsamlı haklar ve hukuki netlik sağlıyor.
Halihazırda 50 ülke, AB ve Euratom tarafından onaylanmış anlaşma, son dönemde yoğun biçimde tartışılıyor.
Başlangıçta sektördeki yatırımları desteklemek için tasarlanan anlaşma, enerji şirketlerine yatırımlarına zarar veren politikalar nedeniyle ülkelere dava açma hakkı tanıyor.
Anlaşmanın özellikle fosil yakıt şirketlerinin yatırımlarını korumalarında kullanılması pek çok ülkede eleştiri konusu olmuştu.
Anlaşmada, AB ülkelerini ayrılmaları durumunda dahi mevcut fosil yakıt yatırımlarını 20 yıl boyunca koruyacak sonlandırma hükmü bulunuyor.
Ä°talya’nın 2016’da ayrıldığı anlaÅŸmadan, özellikle Almanya, Fransa, Ä°spanya, Danimarka, Lüksemburg, Hollanda ve Polonya gibi ülkeler çekilmeyi planlıyordu.
AB Komisyonu, geçen yıl, iklim endiÅŸeleri nedeniyle üye ülkeler, AB ve Euratom’un Enerji Åžartı AnlaÅŸması’ndan koordineli ÅŸekilde çekilmesini teklif etmiÅŸti.
Avrupa Parlamentosu nisan ayında anlaşmadan çıkışı kabul etmiş, üye ülkeler de mayıs ayında bunu onaylamıştı.