Aile ataşelikleri, Türkiye kökenli nüfusun yoğun yaşadığı Avrupa ülkelerinde de yaygınlaştırılacak

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde ilk olarak Almanya’da kurulan “aile ataÅŸelikleri”, Avrupa’da Türk nüfusun yoÄŸun olduÄŸu diÄŸer ülkelerde de açılacak.

AA (Bakü)

Beraberindeki heyetle çalışma ziyaretleri kapsamında Azerbaycan’ın baÅŸkenti Bakü’de bulunan Derya Yanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, sosyal politikalar alanında tüm vatandaÅŸlarının eÅŸit fırsatlardan yararlanmasını ilke edindiÄŸini vurguladı.

GeliÅŸtirilen sosyal hizmet vizyonuyla artık yurt dışındaki vatandaÅŸlara da ulaşılmaya baÅŸlandığını belirten Yanık, Türkiye’nin dünyanın her yerinde Türk vatandaÅŸlarının yanında olduÄŸunu, bu kapsamda “aile ataÅŸelikleri” hizmet modelinin uygulamaya girdiÄŸini hatırlattı.

Yanık, Bakanlığa bağlı kurulan aile ataşeliklerinin, yurt dışında yaşayan vatandaşların karşılaştıkları özellikle sosyal sorunların çözümü için kişiler ve kurumlar arasında sağlıklı koordinasyon sağlamayı ve bütüncül çözümler üretmeyi hedeflediğini ifade etti.

Bu uygulamanın ilk olarak Almanya’da hayata geçirildiÄŸini anımsatan Yanık, 1960’lı yıllardan itibaren Avrupa’ya işçi olarak çalışmaya giden Türk nüfusunun ÅŸu anda yaklaşık 4 milyona ulaÅŸtığını dile getirdi.

Yanık, 1960’lardan bugüne kadar geçen süre içinde Avrupa’da yaÅŸayan Türk ailelerin çeÅŸitli sorunlarla karşılaÅŸabildiklerini anlattı. Sosyal alanda yaÅŸanan sorunların çözümü için hayata geçirilen aile ataÅŸelikleri ile problemlerin çözümünde önemli bir adım atıldığını belirten Yanık, yurt dışındaki vatandaÅŸların sosyal ve kültürel haklarını korumak üzere baÅŸlatılan çalışmalara 6518 sayılı Kanun ile bir yenisinin daha eklendiÄŸini aktardı.

Yanık, bu kapsamda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yurt dışı teşkilatı kurma yetkisi verildiğini hatırlatarak, 2015 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile de Almanya’da Berlin Büyükelçiliği nezdinde 1 müşavirlik, Düsseldorf, Köln, Münih, Hamburg ve Stuttgart Başkonsoloslukları nezdinde de 5 ataşelik kurulması kararı çıkarıldığını söyledi.

“İlk ataÅŸelik 2015 yılında Almanya’nın Düsseldorf kentinde kuruldu”

İlk ataÅŸeliÄŸin 2015 yılında Almanya’nın Düsseldorf kentinde kurulduÄŸunu anımsatan Yanık, burada Türklerin sıkıntı yaÅŸadığı sosyal alanlarda çözüm odaklı danışmanlık ve rehberlik merkezi olarak faaliyet sunulduÄŸunu ve Almanya’da verilen sosyal hizmetlere iliÅŸkin Türk vatandaÅŸlarının bilgilendirildiÄŸini ve yönlendirildiÄŸini kaydetti.

Bakan Yanık, yurt dışında yaşayan Türk toplumlarında milli ve kültürel değerlerin canlı tutulmasının geleneksel Türk değerlerinin korunmasında büyük önem taşıdığının altını çizdi. Yanık, bunun yeni kuşaklara aktarılan ve aktarılacak olan kültür mirası için de önemli taşıdığını vurguladı.

Yanık, aile ataÅŸeliÄŸi bünyesinde sunulan hizmetler kapsamında “aile birliÄŸinin korunması” için çalışmalar yapıldığını aktardı.

Nisan ayında Almanya ziyareti kapsamında önemli temaslar kurulduğunu ve oradaki Türk toplumuna ilişkin tespitlerin yapıldığını belirten Yanık, şunları kaydetti:

“Oradaki aile meselelerini, çocuklarla ilgili vesayet ve velayet sistemine iliÅŸkin yaÅŸanan problemleri yerinde dinledik. Almanya’da ÅŸu anda da aile ataÅŸeliklerini kurma çalışmaları devam ediyor. Almanya’dan baÅŸlayarak, Avrupa’nın Türk toplumunun yoÄŸun yaÅŸadığı bütün ülkelerinde aile ataÅŸeliklerini yaygınlaÅŸtıracağız. Bu konuda ilgili ülkelerin kabul süreçleri var. Henüz resmi prosedürüne baÅŸlamadığımız ama bizim teknik altyapı ve sosyal çalışmalarını yürüttüğümüz ülkeler var. Bakanlık olarak aile ataÅŸeliklerinin açılması planlanan ülkeler için önceden hazırlık yapıyoruz, gerekli teknik altyapıyı oluÅŸturuyoruz, gerekli teÅŸhisleri yapıyoruz ve ondan sonra hukuksal ve bürokratik süreçleri baÅŸlatıyoruz. Almanya ile baÅŸlayan bu süreç, diÄŸer ülkelerle de devam edecek.”