Almanya’da AB göçmenlerine ayrımcılık

Almanya’da yapılan araÅŸtırma, Romanya ve Bulgaristan baÅŸta olmak üzere diÄŸer Avrupa BirliÄŸi (AB) ülkelerinden gelen insanların burada ayrımcılığa maruz kaldıklarını ortaya koydu.

Ulusal medyadaki haberlere göre, Alman hükümetinin Tübingen Üniversitesine sosyal medya aracılığıyla yaptırdığı anketin sonuçları Romanya ve Bulgaristan baÅŸta, diÄŸer AB ülkelerinden gelenlerin Almanya’da ayrımcılığa maruz kaldığını gösterdi.

Tübingen Üniversitesinden araÅŸtırma lideri Bernhard Boockmann, “Ankete katılanların sadece yüzde 23’ü kendilerini hiçbir zaman dezavantajlı veya dışlanmış hissetmediklerini, yüzde 63’ü nadiren veya ara sıra, yüzde 14’ü ise sık sık veya çok sık hissettiklerini belirtti. Birçok AB vatandaşı, özellikle iÅŸleriyle ilgili pratik endiÅŸeler taşıyor.” ifadelerini kullandı.

Federal Meclisin Göç, Mülteciler ve Entegrasyon Komiseri Natalie Pawlik​​​​​​​, araştırma sonuçlarıyla ilgili ülkesinde örneğin yaşlı bakımında birçok kişinin, niteliklerinin tanınmaması nedeniyle yetenek seviyelerinin altında çalışmaya zorlandığı eleştirisinde bulundu.

Pawlik, AB vatandaÅŸlarının entegrasyon ve dil kurslarına kabul yasağını eleÅŸtirerek, “Bunu hem entegrasyon politikası hem de sosyal politika açısından yanlış buluyorum çünkü dil, toplumumuzda sosyal katılımın ve yukarı doÄŸru hareketliliÄŸin anahtarı. Bu durum yaklaşık 130 bin kiÅŸiyi etkiliyor ve artık entegrasyon kurslarına eriÅŸimleri yok, bunların yaklaşık 37 bini AB vatandaşı.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.