Almanya’da Paskalya yürüyüşleri: Savaşa ve silahlanmaya hayır

Almanya’nın onlarca şehrinde Paskalya vesilesiyle Barış Yürüyüşleri gerçekleştirildi. Yürüyüşlerde Ukrayna savaşının son bulması istenirken silahlanmaya hayır denildi.


Ali ÇARMAN (Stuttgart)

Almanya’da uzun yıllardır gelenekselleşen Paskalya Barış Yürüyüşü ve mitingleri pandemi ile birlikte verilen aradan sonra “Silahsızlanma-İklim-Barış-İnsan İçin” çağrısıyla yeniden başladı.

Almanya’nın dört bir yanında, onlarca şehirde irili ufaklı eylemler gerçekleştirildi. Aralarında sendikaların, demokratik kurumların, barış örgütlerinin ve Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu’nun (DİDF) da bulunduğu platformun çağrısı ile Stuttgart kent merkezinde de yürüyüş ve miting gerçekleştirildi.

Paskalya Barış Yürüyüşü'nden bir fotoğraf.
Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

PEDALLAR BARIŞ İÇİN ÇEVRİLDİ

Stuttgart’ta ilk eylem cumartesi sabah 11’de, ABD Avrupa Komutanlığının (EUCOM) Vaihingen semtinde bulunan binasının önünde başladı. Burada yapılan kısa konuşmalarda sonra yüzden fazla bisikletlinin eşliğinde, “Barış için” şehir merkezindeki miting alanına doğru yürüyüşe geçildi.

Paskalya Barış Yürüyüşü'nden bir fotoğraf.
Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

Paskalya Barış Yürüyüşü ise şehir merkezinde, en önde Lokomotiv müzik grubu, örgüt ve kurum temsilcilerinin yer almasıyla başlayan yürüyüşe 2 bin 500 kişi katıldı.

SİLAHLANMAYA DEĞİL EĞİTİM VE SAĞLIĞA BÜTÇE

Gençlik örgütlerinin oluşturduğu gençlik bloku, Ukranya’daki savaşın sona erdirilmesine vurgu yapan sloganlar attı, silahlanmanın ve NATO’nun barış getirmeyeceği, barışın ancak mücadele ile kazanılacağını haykırdılar.

Paskalya Barış Yürüyüşü'nden bir fotoğraf.
Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

Lilo Hermann Kültür Merkezi Gençlik Grubu da, metal işçilerinin yaklaşan TİS sürecini konu alan kısa biı tiyatral gösterimde bulundular.

“Gençlik savaş istemiyor”, “100 milyar silahlanma değil eğitim ve sağlığa ayrılsın”, “NATO ve Putin’e hayır”, “İklimi koruyun” pankartlarını taşıyan gençlik korteji, barışseverlerin sempatisini kazandı.

BARIŞ, EĞİTİM, SAĞLI VE İKLİM İÇİN MÜCADELE

Paskalya Barış Yürüyüşü'nden bir fotoğraf.
Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

Yürüyüşlerin ardından Stuttgart Devlet Tiyatrosu karşısına kurulan sahnede yapılan konuşmalarda Ukranya savaşının sonlandırılması gerekteğine, sığınmacılar arasındaki ayrımcılık anlayışının yanlışlığına, ayrıca temel gıda ürünlerinde fiyat artışlarına ve enflasyonun yüzde 7’lere vardığına dikkat çekildi.

Paskalya Barış Yürüyüşü'nden bir fotoğraf.
Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

Büyük devletler arasındaki rekabetin ve silahlanma yarışının insanlık için ne kadar tehlikeli olduğunun bir kez daha görüldüğü vurgulandı. “Rusya, Ukranya’ya yönelik saldırılarına hemen son vermeli” çağrısı yapılarak Ukranya’ya yönelik silah yardımının da barış getirmeyeceği vurgulandı. “Savaş çığırtkanlığı insanlık için büyük bir tehlikedir. Bizler barış, eğitim, sağlık ve iklim için mücadele etemeye devam edeceğiz” denildi.

BİELEFELD VE KÖLN’DE YÜRÜYÜŞLER

Bielefeld’de yapılan yürüyüşe 1000 kişiden fazla insan katıldı. Barış İnisiyatifinin örgütlediği yürüyüşü birçok parti ve demokratik kitle örgütü destekledi. Merkez istasyonda başlayan ve şehir merkezine doğru gerçekleşen yürüyüş, sık sık yapılan kısa ara mitinglerle devam etti. Yaklaşık 2 saat süren yürüyüş belediye önünde yapılan bir mitingle sona erdi. Yapılan konuşmalarda, silahlanmaya son verilmesi, silah ihracatının ve kışkırtılan savaşın bir an önce durdurulması, barış için mücadelenim yükseltilmesi çağrısı yapıldı.

Köln’de Appellhofplatz’da bir araya gelen 500 kişi savaşa ve silahlanmaya karşı yapılan konuşmaların ardından tarihi Dom Kilisesi’nin yanındaki alana kadar yürüdü. Bir grup aşırı sağcının açtığı pankart eylemciler tarafından tepkiyle karşılandı. Mitingin artından eylemciler Düsseldort’taki eyleme katılmak üzere yola çıktı. Alman Sendikalar Birliği (DGB) binası önünde kurulan sahnede savaşa ve silahlanmaya karşı konuşmalar gerçekleştirildi. Aynı gün Berlin ve Bremen’de yapılan eylemlere 1200’er, Hannover’deki eyleme ise 500 kişi katıldı. Genel olarak eylemlere katılım önceki yıllardan fazla oldu. (Evrensel)