Berlin Polisi, Filistin Devlet Başkanı Abbas hakkında ön inceleme başlattı

Almanya’da Berlin polisinin Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas hakkında, Almanya BaÅŸbakanı Olaf Scholz ile düzenlenen basın toplantısında, “İsrail 1947’den bugüne, 50 Filistin köyünde 50 katliam, 50 Holokost iÅŸledi.” ÅŸeklindeki sözlerinden dolayı ön inceleme baÅŸlattığı bildirildi.

Bild gazetesi, Berlin polisinin bir suç duyurusu üzerine, Abbas hakkında Ceza Kanunu’nun 130. maddesi uyarınca halkı kışkırtma suçlamasıyla ön inceleme baÅŸlattığını duyurdu.

Almanya DışiÅŸleri Bakanlığı ise Alman hükümetinin resmi bir ziyareti kapsamında ülkede bulunduÄŸu için Abbas’ın, dokunulmazlığının bulunduÄŸunun varsayıldığını ifade etti.

Almanya’da Nasyonal Sosyalizm döneminde iÅŸlenen suçları hafife almak, suç kapsamına giriyor. Ancak polisin ön inceleme baÅŸlatması otomatik olarak soruÅŸturma açılacağı anlamına gelmiyor.

Alman ceza hukuku uzmanı Machael Kubiciel, Abbas’ın, Almanya’nın daveti üzerine Berlin’de bulunup bulunmadığının bu konuda belirleyici olmadığını, çok sayıda kiÅŸinin devlet kurumlarının daveti üzerine ülkeye geldiklerini ve dokunulmazlığı bulunmadığını aktardı.

Bu kiÅŸinin “baÅŸka bir ülkenin temsilcisi olup olmadığının önemli” olduÄŸunu belirten Kubiciel, bundan dolayı Filistin’in bir devlet olup olmadığının burada önem taşıdığını kaydetti.

Bu arada Almanya, Filistin’i devlet olarak tanımıyor.

Abbas ne demiÅŸti?

Filistin Devlet BaÅŸkanı Abbas, 16 AÄŸustos’ta Almanya’nın baÅŸkenti Berlin’e ziyaretinde Scholz ile yaptıkları görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuÅŸmuÅŸtu.

Filistinli lideri, 1972’de Münih Olimpiyatları’ndaki saldırıdan dolayı Filistinliler adına İsrail ve Almanya’dan özür dileyip olayın aydınlatılmasına yardımcı olup olmayacağının sorulması üzerine, İsrail’in 1947’den bugüne kadar Filistinlileri öldürdüğünü hatırlatmıştı.

Abbas, “1947’den bugüne İsrail, 50 Filistin köyünde 50 katliam, 50 Holokost iÅŸledi. Filistinliler her gün İsrail ordusu tarafından öldürülüyor. Bu yeter; artık barışı, güvenliÄŸi ve istikrarı saÄŸlayalım.” ifadelerini kullanmıştı.​​​​​​​

Filistin Devlet BaÅŸkanlığından dün yapılan açıklamada, Abbas’ın Almanya’daki sözleriyle kastının “İsrail güçlerinin Büyük Felaket’ten bu yana Filistin halkına karşı iÅŸlediÄŸi suçlara, katliamlara iÅŸaret etmek ve bu suçların bugüne kadar sona ermediÄŸini vurgulamak” olduÄŸu ifade edilmiÅŸti.

Açıklamada, Abbas’ın “Holokost’un modern insanlık tarihinde iÅŸlenmiÅŸ en vahÅŸi suç olduÄŸunu” vurguladığı ve söz konusu ifadelerinin “Holokost’un ayrı bir yeri olduÄŸunu inkar etmediÄŸi” kaydedilmiÅŸti.

Almanya BaÅŸbakanı Scholz da Abbas’ın Berlin’de ifade ettiÄŸi sözlerini kınayarak özellikle Almanlar için Holokost’un baÅŸka ÅŸeylerle iliÅŸkilendirilip öneminin azaltılmasının tahammül edilmez ve kabul edilemez olduÄŸunu vurgulamıştı. (AA)