Berlin’de bir Alevi Mezarlığı açılışı daha yapıldı


Gerçekleştirilen bir törenle Falkensee bölgesinde Alevi Mezarlığı’nın açılışı yapıldı. Neukölln ve Mitte’deki mezarlıktan sonra Alevi toplumu böylece üçüncü mezarlık alanına kavuştu.

Merhaba (Berlin)

Mezarlıkta Alevi toplumuna ayrılan bölümde gerçekleştirilen açılışa; BAT-Cemevi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yüksel Özdemir, Yönetim Kurulu üyeleri Kadir Şahin, Haydar Narin, BAT İnanç Kurulu Başkanı Musa Gönül Dede, AABF Kuzey Bölge İnanç Kurulu Başkanı Haydar Akdağ Dede, AABF İnanç Kurulu üyesi Hasan Doğan Dede, Cemevi üyesi canlar ve Falkensee Belediyesi adına Thomas Zylla katıldı.

Haydar Akdağ Dede’nin verdiği gülbenk ile başlayan açılış töreninde, BAT-Cemevi adına Yönetim Kurulu’ndan Haydar Narin konuşma yaptı. Berlin Alevi Toplumu adına burada konuşma yapmaktan ve Alevi toplumunun önemli bir ihtiyacını karşılamaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Narin, konuşmasında şu başlıklara değindi: “Mezarlık alanı ile ilgili görüşmeler sayesinde ilgili taraflara endişelerimizi, taleplerimizi ve ihtiyaçlarımızı iletebildik. Bu görüşmeler sırasında Alevi mezarlıklarına karşı bazı önyargıların olduğunu fark ettik. Ne yazık ki bazı önyargılar ve yanlış yargılar hâlâ varlığını sürdürüyor. Bu toplumun bir parçasıyız ve görünür olmamız gerekiyor. Kapsayıcılık, kültür ve tarihimizin burada var olması ve karşılıklı saygı içinde bir arada yaşanması anlamına geliyor. Tüm bunlar ve çok daha fazlası bu mezarlık alanıyla sağlanıyor. Ayrıca, pratik sebeplerle bu mezarlık alanı büyük bir öneme sahip. Birçok Alevi, bu topraklarda defnedilmek istiyor ve bu yüzden mezarlık alanlarına olan ihtiyacımız giderek artıyor. Bugün kendi Alevi mezarlık alanımızı oluşturmuş olmanın toplumun ihtiyaçlarına cevap verdiğini ifade edebiliriz.”


‘Sembolik ve Pratik Noktaları Önemli’

“Ölümle ilgili bakış açımızı, yas ritüellerimizi ve yas kültürümüzü kendi vatanımızda yaşayabilmemiz büyük bir önem taşıyor. Ancak unutmamalıyız ki, bu sadece büyük bir sorunun küçük bir kısmına hitap ediyor. Berlin/Brandenburg bölgesinde 70.000’den fazla Alevi yaşıyor ve giderek daha fazla insan, kendi vatanları olan Berlin’de defnedilmek istiyor. Bu, Neukölln ve Mitte’deki St. Thomas Mezarlığı’ndaki Alevi mezarlık alanlarına olan talebin artmasından da görülebiliyor. Bu nedenle, bu mezarlık alanı diğer ilçe makamları ve belediyelere bir örnek teşkil etmeli ve Alevi cenaze ritüellerinin kendi bölgelerinde görünür kılınmasına katkıda bulunmalıdır.”

“Bu mezarlık alanının sembolik etkisi, en az pratik faydası kadar önemlidir. Bu gelişme, takdir ve kabul anlamına geliyor. Bizim için bu, inancımız ve ritüellerimizle bu toplumun bir parçası olduğumuzun bir başka göstergesidir. Umarım bu mezarlık alanı, çoğunluk toplumunun bazı kesimlerinde bu konuya dair var olan endişe, huzursuzluk ve önyargıları gidermek için olumlu bir örnek teşkil eder. Bu mezarlık alanının Alevi toplumunun hizmetine sunulmasında katkıda bulunan herkese teşekkür ederiz.”

‘Faklı Kültürleri Burada Görmek Zenginliktir’

Narin’in ardından söz alan Falkensee Belediyesi’nden Thomas Zylla ise farklı kimlik ve kültürlerin bu alanda yer almasının kendileri için önemli bir zenginlik olduğuna dikkat çekerek şunları ifade etti: “Bu alanda hemen yanı başımızda farklı kültürel kimlikleri temsil eden bir bahçe var ve bu bahçede yakınlarını kaybedenler adına dikilen ağaçlar bulunuyor. Alevi Toplumu’na tahsis edilen mezarlık alanı ile ilgili kendi içimizde önemli tartışmalar yaşadık ve Alevi Kurumu’nun bu konuda ciddi bir mücadele vermesi sonucunda istedikleri olumlu cevabı belediyeden alabildiler. Burada olmanızdan dolayı herkese tekrar teşekkür ederiz.”

Yapılan konuşmaların ardından tören sona erdi.

Haber ve Fotoğraflar: BAT-Cemevi Basın Ofisi / Ulaş Yunus Tosun