Cumhur Eşin’in kaleme aldığı Yabancı Diyarın Yerli Hikâyesi, Almanya ile Türkiye arasında şekillenen yaşamları, göç, kimlik ve aidiyet ekseninde ele alıyor. Değişim Yayınları’ndan çıkan eser, göç deneyimini insani yönleriyle okura aktarıyor.
Tevfik ŞENDÖL (Münih)
Cumhur Eşin’in Yabancı Diyarın Yerli Hikâyesi adlı kitabı okuyucuyla buluştu. Değişim Yayınları’ndan yayımlanan eser, Almanya ile Türkiye arasında şekillenen yaşam öykülerini göç, uyum, kimlik ve aidiyet kavramları çerçevesinde ele alıyor.
Kitapta, Almanya’da yeni bir yaşam kurmaya çalışan Türkiye kökenli insanların karşılaştıkları zorluklar, umutlar ve başarı hikâyeleri sade bir anlatımla aktarılırken, iki farklı coğrafyada yaşamanın birey üzerindeki kültürel ve psikolojik etkilerine de yer veriliyor.
Göçün insani yönüne odaklanıyor
Cumhur Eşin, eserinde yalnızca göç olgusunu analiz etmekle kalmıyor, aynı zamanda bireylerin yaşadığı duygusal dönüşümü de ele alıyor. Kitapta, “iki yere ait olma” ve “iki yerde de yabancı kalma” duygusu öne çıkarılırken, göçün ekonomik olduğu kadar kültürel ve insani bir süreç olduğuna dikkat çekiliyor.
13 yıldır Almanya’da yaşayan Eşin, son altı yıldır insan hakları, ayrımcılıkla mücadele ve kültürlerarası yetkinlik alanlarında çalışmalar yürütüyor. Kısa süre önce Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenen “Kulturdolmetscher” (Kültür Tercümanı) eğitimini tamamlayan Eşin, toplumlar arasında köprü kurmayı amaçladığını belirtiyor.
Kitabının önemli bir bölümünü kültürlerarası yetkinlik konusuna ayıran Eşin, “İnsanların kökenlerinden bağımsız olarak ortak bir paydada buluşmaları mümkün. Önemli olan, birbirimizi anlamaya ve dinlemeye hazır olmamız.” değerlendirmesinde bulunuyor.
Yabancı Diyarın Yerli Hikâyesi, Almanya’da yaşamayı planlayanlar ve yeni bir hayat kurmaya hazırlananlar için de yol gösterici nitelikte bir kaynak olmayı hedeflerken, iki ülke arasında yaşam kuran kuşakların ortak deneyimlerini ve göçün farklı boyutlarını okurla buluşturuyor.











