Diş Sağlığı | Mustafa Kangal

Diş eti hastalıkları nasıl tedavi edilir?

Diş eti hastalığı nasıl önlenir?

Periodontal hastalığın önlenmesinde en önemli görev kişiye düşmektedir. Dişleri sağlıklı bir durumda tutmak için, günlük ağız bakımı işlemleri ile (diş fırçalama ve diş ipliği kullanma) bakteriyel diş plağının uzaklaştırılması gerekmektedir. Diş hekimine düzenli aralıklarla gitmek de aynı derecede önemlidir. Günlük ağız bakımı işlemleri diş taşı oluşumunu en aza indirebilir, ancak tamamen önleyemeyebilir. Diş fırçası, diş ipliği veya diğer temizlik araçları ile ulaşılamayan bölgelerin bir diş hekimi tarafından değerlendirilmesi, mevcut diş plağı ve/veya diş taşının uzaklaştırılması açısından gereklidir.

Diş eti hastalıklarının tedavisi nedir?

Dişeti hastalığının erken döneminde tedavi, dişler üzerindeki eklentilerin (plak ve diş taşı) uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını kapsar. Bu işlem, dişetinde iltihaba neden olan bakteri ve irritanların uzaklaştırılmasını sağlar. Genellikle bu tedavi, dişetinin tekrar dişe adaptasyonu veya dişetinin büzülerek cebin elimine olması için yeterlidir. Dişeti hastalığının erken döneminde vakaların çoğunluğunda, diş taşı temizliği, plağın uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını takiben günlük etkin ağız bakımı başarılı bir tedavi için yeterlidir. Daha ilerlemiş vakalar cerrahi tedavi gerektirebilir. Bu tedavinin amacı, dişleri çevreleyen derin periodontal ceplerdeki diş taşlarını temizlemek, cebin büzülerek eliminasyonunu sağlamak ve daha kolay temizlenebilir bir dişeti formu oluşturmaktır.

Periodontal tedavi sonrası hastaların düzenli olarak diş hekimi tarafından muayene edilmesi, plak kontrolü ve yeni diş taşı birikimlerinin ortamdan uzaklaştırılması gereklidir. Ancak unutmamak gerekir ki; periodontal tedavi ile elde edilenlerin sürdürülmesi için hiçbir işlem, kişinin günlük ağız bakımı işlemlerini etkin bir şekilde uygulamasından daha yararlı olamaz.

Tedavi sonrası nelere dikkat edilmeli

Başlangıç Periodontal tedavi sonrası öneriler:

Basit gingivitis, interdental ve marjinal dişetini etkileyen en yaygın dişeti hastalığıdır. Dişeti kanamasının başta gelen nedenlerinden biridir. Tedavisindeki başarısızlık, yıkımın daha derin periodontal dokulara ilerlemesine ve erken diş kayıplarına neden olabilir. Diş plağını ve plak birikimini artıran ve/veya uzaklaştırılmasını engelleyen faktörlerin eliminasyonu başlangıç tedavi girişiminin ana hedefi olmalıdır. Basit gingivitis tedavisinde, dikkatli bir muayene yapılarak diş plağı, diş taşı, besin birikimi, taşkın veya bozuk konturlu restorasyonlar, irritasyon oluşturan hareketli protezler ve cep derinlikleri değerlendirilmelidir.

Diş eti iltihaplanması tedavisinde başarısızlık nedenleri:

– Mine-sement birleşiminin apikalinde kalan alanlardaki minik diş taşı partikülleri tam olarak elimine edilmemişse

– Birikimler temizlendikten sonra iyi bir polisaj yapılmamışsa

– Dişler üzerindeki eklentiler temizlenmiş ancak, irritasyonun primer nedeni elimine edilmemişse

– Hasta etkin bir plak kontrolü yapamamışsa

Tüm bu tedavi sırasında hastaya verilmesi gereken bilgiler ve öneriler:

1) Periodontal hastalıklar dişeti iltihabı ile başlar ve dişeti iltihabının en önemli etkeni diş plağıdır. Diş plağının kalsifiye olması ile diş taşı oluşur. Diş taşı pürüzlü bir yüzeye sahiptir ve üzeri daima kalsifiye olmamış plak ile örtülüdür. Böylece diş taşı, plak için uygun bir yuva oluşturarak iltihabın sürmesine ve şiddetlenmesine neden olur. Bu nedenle oluşmuş diş taşları mutlaka hekim tarafından temizlenmelidir. Temizlenmiş bir ağızda diş taşının yeniden oluşumu etkin bir ağız bakımı ile engellenebilir.

2) Hasta tedavi sonrası olası kanama konusunda uyarılmalıdır ve kontrole geldiğinde bu kanama alanları ve tipi değerlendirilmelidir. Kanama marjinal dişetinden geliyorsa, yeni oluşan plak bu kanamanın nedenidir ve plağın eliminasyonu problemi çözer. Kanama eğer cep içinde derin bölgelerden geliyorsa bu tedavi bölgesinde tam iyileşme olmadığının göstergesidir. Hekim, derin cepleri ve bakteri birikimini kontrol etmeli ve gerekiyorsa derinlemesine temizlik yapmalıdır.

3) Hasta tedavi sonrası etkin bir ağız bakımı yapmalı ve düzenli kontrollerini aksatmamalıdır.


Diş Hekimi Mustafa Kangal

www.zahnarztpraxis-kangal.de