Kablolar, elektronik oyuncaklar, elektronik sigara, kumanda ve küçük ev aletlerinin içinde bulunduğu ve değerlendirilemeyen e-atık miktarı yıllık 9 milyar kilogramı buluyor
Merhaba Haber Merkezi
Dünyada her yıl kablolar, elektronik oyuncaklar veya elektronik sigara gibi aletlerin oluşturduğu 10 milyar dolar değerinde e-atık, geri dönüşüm yerine çöpe gidiyor.
Uluslararası Atık Elektrikli ve Elektronik Ekipman (WEEE) Forumu’nun 14 Ekim Uluslararası E-Atık Günü dolayısıyla yayımladığı rapordan derlediÄŸi bilgilere göre, e-atık miktarı yıllık 9 milyar kilogramı buluyor.
WEEE Forumu’nun e-atıklar arasında “görünmeyen” kategori olarak tanımladığı kablolar, elektronik oyuncaklar, elektronik sigara, kumanda, bilgisayar klavyeleri, kulaklık, hoparlör, elektrikli diÅŸ fırçaları ve küçük ev aletleri gibi e-atıkların geri dönüşüm yerine çöpe giden kısmının ekonomik büyüklüğü ise her yıl 10 milyar dolara ulaşıyor.
Söz konusu e-atıkların 3,2 milyar kilogramını yarış arabası setleri, elektrikli trenler, müzikli oyuncaklar ve diğer robotik aletler dahil elektronik oyuncaklar oluşturuyor. Toplamda her yıl 7,3 milyar adet elektronik oyuncak çöpe atılıyor.
6 Eyfel Kulesi ağırlığında elektronik sigara atılıyor
Paris’teki Eyfel Kulesi’nin 6 katı ağırlığına denk gelen 844 milyon adet elektronik sigara ve kolayca geri dönüştürülebilen bakır içeren 950 milyon kilogramlık kablo da e-atık olmasına raÄŸmen deÄŸerlendirilemiyor.
BirleÅŸmiÅŸ Milletlere göre, e-atıkların geri dönüşüm için toplanma oranı dünyada ortalama yüzde 17 seviyesinde bulunurken, bu oran Avrupa’da yüzde 55. Bu yıl kiÅŸi başı 8 kilogram e-atık oluÅŸacağı hesaplanıyor.
WEEE Forumu’na göre, toplumdaki farkındalık eksikliÄŸi ülkelerin e-atıklara yönelik döngüsel ekonomiler geliÅŸtirmesini engelleyen faktörler arasında bulunuyor.
“e-atıklardaki kritik minerallerin ekonomiye kazandırılması gerekli”
WEEE Forumu Genel Direktörü Pascal Leroy, e-atıkların doğru şekilde geri dönüşümünün sağlanması ve ekonomiye kazandırılması için uluslararası bir protokol veya anlaşma olmadığını, Avrupa başta olmak üzere bazı bölgelerde bu konuda gelişmeler sağlandığını söyledi.
Leroy, e-atık oluÅŸumunun Asya bölgesinde daha hızlı artış gösterdiÄŸini, buradaki nüfus artışı ve ekonomik büyümenin daha yüksek olmasının önemli bir faktör olduÄŸunu belirterek, “Görünmez olarak nitelendirdiÄŸimiz bu e-atıklar, doÄŸası veya görünümü nedeniyle fark edilmiyor ve tüketiciler bunların geri dönüştürülebilir potansiyelini gözden kaçırıyor.” dedi.
e-atıkların ekonomiye kazandırılmasının temiz enerji teknolojilerinde kullanılan kritik mineral arzına katkı sağlayacağını kaydeden Leroy, şöyle devam etti:
“Kritik mineral madenciliÄŸinin sona ermesine imkan yok. Nüfus arttıkça, madencilik devam edecek ve bu mineraller çıkarılacak çünkü arza ihtiyaç devam edecek. Temiz enerji dönüşümüyle giderek daha fazla rüzgar türbini veya güneÅŸ paneli üretimi için bu kritik minerallere ihtiyaç olduÄŸunu görüyoruz. Bu kritik minerallerin kullanıldığı e-atıkların geri dönüşümünün yapılması gerekiyor ki arz güvenliÄŸine katkı saÄŸlanabilsin ve rüzgar türbini, güneÅŸ paneli veya bataryalar gibi teknolojilerin üretimindeki ihtiyaç karşılanabilsin.”
Leroy, e-atıkların geri dönüşümü için gerekli tesis kapasitesinin bölgelere göre deÄŸiÅŸkenlik gösterdiÄŸini dile getirdi. Avrupa’da bu kapasitenin yüksek olduÄŸunu ancak Afrika ve Asya gibi bölgelerde geri dönüşüm tesisi kapasitesinin yetersiz kaldığını vurgulayan Leroy, geri dönüşüm tesislerinin ekonomik ve finansal olarak bir iÅŸ modeli oluÅŸturması için teÅŸviklere ihtiyaç duyulduÄŸunu sözlerine










