Eski savunma bakanına “ülke sırlarını ifÅŸa” suçlaması

Danimarka Adalet Bakanlığı, eski bir savunma bakanı hakkında, “ülke sırlarını ifÅŸa” suçundan dava açılmasını öngören tavsiye kararını onayladı.

AA (Kopenhag)

Danimarka savcılık makamından yapılan açıklamada, ismi açıklanmayan eski savunma bakanının, “ülkenin önemli sırlarını ifÅŸa veya yayma” suçlamaları nedeniyle yargılanacağı belirtildi.

Savcı Jakob Berger Nielsen, davanın, son derece gizli bilgiler içerdiÄŸini kaydederek, “Savcılığın görüşüne göre, kamu yararı ne olursa olsun, istihbarat teÅŸkilatının çalışmalarına daha fazla önem verilmesi gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Danimarka medyası, hakkında dava açılacak eski savunma bakanının 75 yaşındaki Claus Hjort Frederiksen olduğunu açıkladı.

Geçen yıl siyaseti bırakan Hjort Frederiksen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, hakkında çıkan haberleri doÄŸrulayarak, “Ben, iddia edildiÄŸi gibi ülke sırlarını ifÅŸa etmedim. EmekliliÄŸimin bu ÅŸekilde olacağını hayal etmemiÅŸtim.” paylaşımında bulundu.

Hjort Frederiksen, 2020 ve 2021 yıllarında medyaya verdiği demeçlerde, Danimarka savunma bakanlığına bağlı istihbarat biriminin, Almanya, Fransa, İsveç ve Norveç ülke liderleri hakkında yapılan gizli dinlemelerde Amerikan istihbarat servislerine yardım ettiğini ileri sürmüştü.

Danimarka Liberal Partisi’nin kıdemli üyelerinden olan Hjort Frederiksen, Kasım 2016 ile Temmuz 2019 yılları arasında savunma bakanlığı görevini üstlenmiÅŸti.

Hjort Frederiksen’in yargılanması için henüz herhangi bir tarih belirlenmezken, suçlu bulunması halinde 12 yıla kadar hapis cezası alabileceÄŸi belirtiliyor.