Fransa, iç sınır kontrollerinin bulunmamasını öngören Şengen Bölgesi içinde yer alan 6 Avrupa ülkesine yönelik sınır kontrollerinin 6 ay daha sürdürülmesini istediğini bildirdi.
Ulusal basında yer alan haberlere göre, Fransa hükümeti, Belçika, Ä°spanya, Lüksemburg, Ä°sviçre, Almanya ve Ä°talya sınırlarında uyguladığı sınır kontrollerini 30 Nisan 2025’e kadar sürdürmek istediÄŸini Avrupa BirliÄŸi (AB) Komisyonuna iletti.
Yaklaşık 10 yıldır ülke içi noktalarda kontrolleri sürdüren Fransa, bu 6 ülke sınırlarında uygulanan ve daha önce 31 Ekim’de sonlandırılacağı duyurulan güvenlik önlemlerini, “terör tehditleri ve düzensiz göçe iliÅŸkin endiÅŸeler” nedeniyle 6 ay daha uzatmak istedi.
Fransa, son olarak ev sahipliÄŸi yaptığı 2024 Paris Olimpiyatları nedeniyle 1 Mayıs-31 Ekim’de sınır kontrolleri uygulama kararı almıştı.
Fransız hükümeti, 2015’te Paris’teki terör saldırılarının ardından da Şengen Bölgesi içinde sınır kontrollerini uygulamaya başlamış ve bu önlemleri sık sık uzatmıştı.
AB Komisyonu, Åžengen Bölgesi içinde “geçici” sınır kontrollerine izin veriyor ancak bu uygulamaların süresini 6 ayla sınırlı tutuyor. Almanya ve Fransa dahil birçok üye devlet farklı nedenlerle bu süreyi uzatarak sınır kontrollerini sürdürüyor.
Fransa’nın baÅŸkenti Paris ve Saint-Denis kentinde 13 Kasım 2015’te terör saldırılarında 130 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, 100’ü ağır 400’den fazla kiÅŸi yaralanmıştı. Altı farklı noktada art arda düzenlenen saldırıları terör örgütü DEAÅž üstlenmiÅŸti.
Şengen Bölgesi
Lüksemburg’un Schengen kasabasında 14 Haziran 1985’te imzalanan ve 26 Mart 1995’te yürürlüğe giren anlaÅŸma ile pek çok Avrupa ülkesi arasında sınır kontrolleri olmadan seyahat edilebiliyor.
Åžengen Bölgesi mevcut durumda Almanya, Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, Macaristan, Ä°talya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Ä°spanya, Ä°sveç, Ä°zlanda, LihtenÅŸtayn, Norveç, Ä°sviçre ve Hırvatistan’dan oluÅŸuyor.
Normal şartlarda 27 Şengen ülkesi arasında sınır uygulamaları yapılmıyor.