Almanya’da ikinci kez aşırı saÄŸcı AfD’li bir siyasetçi belediye baÅŸkanı seçildi. AfD, Müslüman ve göçmen karşıtı söylemleriyle biliniyor
Irkçı Almanya için Alternatif Partili (AfD) aday 39 yaşındaki Rolf Weigand, Saksonya eyaletindeki 5 bin 500 nüfuslu Gross Schirma beldesinde yapılan belediye başkanlığı seçimini kazandı.
Mühendis olan Weigand, ön sonuçlara göre seçime katılanların yüzde 59,4’ünün oyunu alarak ilk turda belediye baÅŸkanı oldu.
Seçmen katılımının yüzde 74 olduÄŸu seçimlerde, Weigand’ın en yakın rakibi Bağımsız VatandaÅŸlar DerneÄŸi adayı Andre Erler yüzde 22,3 oy alırken, Almanya Hristiyan Demokrat BirliÄŸi (CDU) adayı Gunther Zschommler ise oyların sadece yüzde 18,2’si aldı.
Gross Schirma Belediye BaÅŸkanı Volkmar Schreiter’in geçen sonbaharda intihar etmesi nedeniyle beldede ara seçim yapılması kararlaÅŸtırılmıştı.
Daha önce Saksonya Anhalt eyaletinin küçük bir kasabası olan Raguhn-Jessnitz’de yapılan seçimi de AfD’nin adayı Hannes Loth kazanarak, ülkede seçilen ilk AfD’li belediye baÅŸkanı olmuÅŸtu.
Faşist parti AfD, Müslüman ve göçmen karşıtı söylemleriyle biliniyor ve sert açıklamalarıyla ülkedeki birçok kesimin tepkisini çekiyor.