Avrupa Sayıştayı, Avrupa BirliÄŸinin (AB) Kovid-19’un ekonomik sonuçlarına karşı hazırladığı kurtarma fonundaki kaynakların planlanandan yavaÅŸ aktarıldığını bildirdi.
Merkezi Lüksemburg’da bulunan, AB bütçesinin ve fonlarının denetiminden sorumlu Avrupa Sayıştayı, birliÄŸin 724 milyar euroluk Kovid-19 ekonomik kurtarma programı kapsamındaki fonların kullanımına iliÅŸkin raporunu yayınladı.
Kovid-19 kurtarma fonunun reel ekonomiye planlanandan daha yavaÅŸ girdiÄŸine iÅŸaret edilen raporda, AB’nin 724 milyar euroluk fonun yürürlüğe girmesinin ardından geçen üç yılda kaynakların dağıtılmasında ve projelerin uygulanmasında gecikmeler yaÅŸandığı belirtildi.
Raporda, bu durumun AB ülkelerinin Kovid-19 salgınının etkilerinden kurtulmalarına ve daha dayanıklı hale gelmelerine yardımcı olma hedeflerini sekteye uğrattığı kaydedildi.
Üye ülkelerin fonları zamanında çekemeyebileceÄŸi veya tüketemeyebileceÄŸine iÅŸaret edilen raporda, fonun AÄŸustos 2026’da sona ereceÄŸi, bu nedenle planlanan ödemelerin tamamlanamayabileceÄŸi, beklenen ekonomik ve sosyal faydaların da saÄŸlanamayacağı ifade edildi.
Fon kapsamında AB Komisyonunun üye ülkelere 2023 sonu itibarıyla yalnızca 213 milyar euro aktardığına dikkat çekilen raporda, “Bu fonlar, özel iÅŸletmeler, kamu enerji ÅŸirketleri ve okullar dahil olmak üzere nihai alıcılara ulaÅŸmadı. Gerekli iÅŸlemleri tamamlayan 15 üye ülkeye dağıtılan fonlarının neredeyse yarısı ise henüz nihai alıcılara gitmedi.” deÄŸerlendirmesi yapıldı.
Raporda, AB ülkelerinin 2023 yılı sonunda planlanan kurtarma fonlarının üçte birinden daha azını kullanabildiğinin altı çizildi.
AB ülkeleri, 2020’de AB kurtarma fonu ve ilgili mekanizma konusunda anlaÅŸmıştı.
Bu kapsamda, AB Komisyonu, salgın ve sonrasına yaşanan ekonomik sorunlara karşı üye ülkelerin teminatıyla bir kurtarma programı kurmuştu.
Fonlardan en fazla kaynak İtalya ve İspanya’ya ayrılmıştı.
Bu fondaki kaynaklardan faydalanmak için üye ülkelerin yapısal reformları da içeren ulusal yatırım planları hazırlaması ve bunun onaylanması gerekiyordu.