AB’ye bilgisayar oyunlarının para harcatma taktikleri ÅŸikayet edildi

Avrupa’nın en büyük tüketici kuruluÅŸu, Fortnite, EA Sports, Minecraft, Roblox ve Clash of Clans’ın sahibi olan oyun ÅŸirketlerini manipülatif para harcatma taktikleri uyguladıkları gerekçesiyle Avrupa BirliÄŸi’ne (AB) ÅŸikayet etti.

Çeşitli Avrupa ülkelerinden 45 tüketici derneğinin çatı kuruluşu Brüksel merkezli Avrupa Tüketici Birliği (BEUC), 17 ülkeden 22 üyesiyle büyük bilgisayar oyunu şirketlerinin oyun içi para birimlerindeki uygulamaları nedeniyle AB kurumlarına resmi şikayette bulunduğunu açıkladı.

Fortnite, EA Sports FC 24, Minecraft ve Clash of Clans gibi oyunların sahibi olan Activision Blizzard, Electronic Arts, Epic Games, Mojang Studios, Roblox Corporation, Supercell ve Ubisoft’un da aralarında yer aldığı büyük ÅŸirketlerin haksız uygulamaları olduÄŸu ifade edilen açıklamada, oyun ÅŸirketlerinin AB tüketici koruma yasalarını ihlal ettiÄŸi belirtildi.

Açıklamada, firmalarının tüketicilere güvenli oyun ortamı sağlaması gerektiği ancak video oyun sektörünün oyun içi para birimlerini kullanarak tüketicilerin harcamalarını en üst seviyeye yükselttiği bildirildi.

Oyun içi para birimleri kullanıldığında tüketicilerin dijital ürünlerin gerçek maliyetini göremedikleri ve bunun aşırı harcamaya neden olduğu ifade edilen açıklamada, oyun içi satın alımların her zaman gerçek para biriminde görünmesi gerektiğine işaret edildi.

Açıklamada, oyun içi para birimlerinin oyun geliÅŸtiricilere avantaj saÄŸlayan haksız koÅŸullara sahip olduÄŸu ifade edilerek, “Çocuklar bu manipülatif taktiklere karşı savunmasız.” deÄŸerlendirmesi yapıldı.

Avrupa’da çocukların ayda ortalama 39 euroyu oyun içi alımlara harcadığı hatırlatılan açıklamada, çocukların sanal para birimleri tarafından kolayca kandırılabildiÄŸi ifade edildi.