HIRVATİSTAN


Dönüşte sıkı denetim var

Sıla Yolu’nda 320 kilometrelik yolculuk ile aşılan Hırvatistan’da otoyol gayet düzgün. Ülkede en büyük sorun ise dönüş yolculuğunda beraberinizde getirdiğiniz ürünler.

Hırvatistan’da yolculuğunuz, gayet rahat geçecek. 320 kilometrelik güzergahta yollar neredeyse virajsız. Bu durumu fırsat gibi görüp hız sınırını aşmayın. Son yıllarda ülkede sıkı hız kontrolleri yapılıyor. Genelde otoyolda radar donanımlı sivil polisler sürücülerin peşine takılıyor. Bir hafta içerisinde peşin ödenen trafik cezalarında Slovenya’da olduğu gibi yüzde 50 indirim uygulanıyor. Otobanda azami hız ise saatte 130 kilometre.

Dönüş yolculuğunda Hırvatistan, Avrupa Birliği’nin kesintisiz giriş noktası olduğu için çok kontrol yapılıyor. Zagreb Büyükelçiği, yolculuğa çıkan Avrupalı Türkiyelilerin dönüş yolunda yanlarında getirdikleri gıda maddelerine çok dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyardı. Büyükelçilik, “Üçüncü ülkelerden et ve süt ürünlerinin (beyaz peynir vb.) Hırvatistan’a girişine AB mevzuatı çerçevesinde kesinlikle izin verilmiyor. Vatandaşımız 40-50 kilo et ürünü veya peynir getiriyor. Dört bin euroya kadar ceza ödemek zorunda kalabiliyorlar. Zeytinyağı gibi diğer ürünler ancak kişisel kullanımı kadar olmalı. Ricamız yüklü cezayı da göz önünde bulundurup bu ür ürünleri getirmemeleri” açıklamsında bulundu.

Yapacağınız alışverişlerde ülkenin para birimini kullanın veya ödemenizi kredi kartıyla yapın. Kredi kartınızla otoyol ücretlerini, trafik cezalarını ve benzin alışverişinizi güvenli şekilde ödeyebilirsiniz. Kart ile yapılmayan euro ödemelerinde sizden komisyon alınıyor.

Ceza Kuna olarak alınıyor

Hırvatistan’da otobanlar ücretli. Ücretler, otoban gişelerinde ödeniyor. Gişede, ödeyeceğiniz miktar Kuna ve Euro olarak da gösteriliyor. Hırvatistan trafik yasalarına göre araçlarda, ilk yardım çantası, üçgen flaşör, reflektörlü yelek, yangın söndürücü, çekme halatı ve araç için yedek ampul bulundurmak şart.

Önemli telefonlar:

Zagreb Büyükelçiliği:

Andrije Hebranga 32-34, Zagreb

Tel: +385 1 48 64 660

Polis: 192

İlk yardım: 112

İtfaiye: 193

Karayolu yardım (SOS): 987

Akaryakıt fiyatları:

Süper benzin: 1,79 euro (13,47 Kuna)

Dizel: 1,88 euro (14,14 Kuna)

1 euro = 7,53 Kuna