Mülteci Zirvesi’nden bir şey çıkmadı

Almanya Bölge Yönetimler Birliği Başkanı Reinhard Sager, ülkeye gelen mültecilerin sayısının artmasından dolayı bu insanların barınması ve bakımı konusunda yerel yönetimlerin üstlendikleri yükün hafifletilmesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Merhaba Haber Merkezi

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, sığınmacıların ve mültecilerin barınması ve bakımını görüşmek için eyalet ve yerel yönetimlerin temsilcileriyle toplantı yaptı.

Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Sager, toplantıdan mükemmel sonuçlar çıkmadığını belirtti.

Sager, mültecileri barındırmak için gereken alanların sınırlı olduğuna, bu alanda çalışacak kişilerin yeterli sayıda bulunmadığına işaret ederek, “Almanya’da yerel yönetimlerde sorumluk taşıyanların yükünün acilen hafifletilmesine ihtiyacımız var. Bu konudaki baskı günden güne, haftadan haftaya artıyor.” diye konuştu.

Bir yıl önce Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasından sonra ülkeye 1 milyonun üzerinde Ukraynalı mültecinin geldiğine dikkati çeken Sager, başka ülkelerden gelen sığınmacı ve mültecilerle bu konudaki sorunun daha da arttığını anlattı.

Sager, yerel yönetimler tarafından iyi şeyler yapıldığını, halkın yardımseverliğinin hala yüksek olduğunu ifade ederek, “Ancak burada bir şeylerin yapılmasının sürdürülmesine ilişkin imkanlar çok sınırlı. Bu bilinmeli.” dedi.

Göç politikası konusunda Almanya’nın Avrupa Birliği’nin (AB) dış sınırlarının koruması için çaba saf etmesi gerektiğini vurgulayan Sager, Almanya’da kalma hakkı olmayan kişilerin ülkeyi terk etmeleri gerektiğini kaydetti.

Sager, federal hükümetten mültecilerin barınması için yerel yönetimlere sağladığı mülklerin kullanıma hazır hale getirilmesini görevini de üstlenmesini istedi.

Maddi destek konusunda ilerleme kaydedilmedi

Mültecilerin barınması ve bakımı konusunda federal hükümetin maddi destek vermesine de değinen Sager, “Bu konuda bir ilerleme kaydetmediğimizden dolayı büyük hayal kırıklığı yaşadığımı söylemek istiyorum. Federal hükümet destek sağlamaya hazır olmadığını açıkça ifade etti.” dedi.

Sager, yerel yönetimlerin ülkeye ne kadar mültecinin geleceği konusunda karar vermediğini ancak çalışmaların yerel yönetimler tarafından yapıldığını anlattı.

Toplantıya Başbakan Olaf Scholz’un katılmamasını eleştiren Sager, yerel yönetimlerin desteklenmesi konusunda federal hükümet ile görüşmelere devam edeceklerini söyledi.

Scholz, eyaletlerin başbakanlarıyla bir araya gelecek

İçişleri Bakanı Nancy Faeser de mültecilerin barınması konusunda yerel yönetimlerle koordinasyon içinde çalıştıklarını savunarak, “Büyük zorlukların üstesinden gelmek için yan yana duruyoruz.” ifadesini kullandı.

Ukrayna’dan 1 milyondan fazla mültecinin ülkeye geldiğini aktaran Faeser, bu kadar çok insanı barındırmanın ve bakımını sağlamanın büyük bir güç gerektirdiğini dile getirdi.

Faeser, 2022’de yerel yönetimlere mültecilerin barınması ve bakımı için 3,5 milyar euro destek sağlandığını, bu yıl da bu desteğin 2,75 milyar euro olmasını planladıklarını belirtti.

Sorunların çözümü konusunda pragmatik çözümler bulmaya çalışacaklarını aktaran Faeser, Başbakan Scholz’un nisan başına kadar eyalet başbakanlarıyla bir araya gelerek konuyu müzakere edeceği bilgisini paylaştı.

Faeser, mültecilerin Avrupa ülkelerinde dağıtılması için çaba sarf ettiğini vurgulayarak, Polonya’nın Ukrayna’dan 1,5 milyon, Almanya’nın da 1 milyonun üzerinde mülteci kabul ettiğini ancak İspanya’nın 150 bin kişiyi aldığını, bunun böyle olamayacağını kaydetti.

Hessen Eyaleti İçişleri Bakanı Peter Beuth ise yerel yönetimlerin mültecileri barındırma konusunda kaldırabilecekleri yükün sınırına geldiklerine dikkati çekerek, “Düzensiz göç ile mücadele konusunda açık sinyaller verilmesi lazım.” diye konuştu.

Beuth, tüm sorunların para ile çözülemeyeceğini ifade ederek, Avrupa’ya göçün düzenlenmesi ve ülkede kalma hakkı olmayan sığınmacıların geri gönderilmesi gerektiğini savundu.

Alman İstatistik Dairesi, Ukrayna’daki savaşın başlamasının ardından Almanya’ya yaklaşık 1,1 milyon Ukraynalının geldiğini açıkladı.

İçişleri Bakanlığı da 2022’de 217 bin 774 kişinin Almanya’da ilk kez iltica talebinde bulunduğu bilgisini paylaştı.