Yatırımcıdan gelen taleple Antalya’da ikinci serbest bölge açılacak

Antalya Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi AÅž Genel Müdürü Zeki Gürses: “2021’de 996 milyon dolar olan ticaret hacmimiz, 2022’de 1 milyar 129 milyon dolara ulaÅŸtı. Yüzde 13’lük bir artış gerçekleÅŸti. Bu artış ağırlıklı olarak bölgemizdeki yat, medikal, elektrik ve elektronik sektörlerinde kaydedildi”

AA (Antalya)

Antalya’da yerli ve yabancı çok sayıda firmanın faaliyet gösterdiÄŸi serbest bölgenin yeni yatırımcıların taleplerine karşılık veremez duruma gelmesi, kentte ikinci bir serbest bölgenin kurulması çalışmalarını hızlandırdı.

Elektronikten medikale, tekstilden tarım sektörüne kadar 30’u yabancı sermayeli 88 firmanın bulunduÄŸu Antalya Serbest Bölge’de, ihracata yönelik çalışmalar gerçekleÅŸtiriliyor.

Almanya, Hollanda ağırlıklı olmak üzere ABD, İtalya, İsviçre ortaklı firmaların yer aldığı bölgede, yat sektörü önemli bir potansiyel oluÅŸturuyor. Özellikle bölgede geçen yıl hizmete giren 560 ton taşıma kapasiteli vinç, Antalya’nın Akdeniz çanağında en çok tercih edilen tersanelerden biri olmasını saÄŸladı.

İtalya’dan İngiltere’ye, ABD’den Rusya’ya ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri’ne kadar dünyanın birçok yerinden lüks yat sipariÅŸinin artması, baÅŸta yat olmak üzere diÄŸer sektörlerde de yatırımcı taleplerini hareketlendirdi.

Bölge, geçen yılı 1 milyar 129 milyon dolarlık ticaret hacmi ile kapattı

Antalya Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi AŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, AA muhabirine, bölge olarak ülke ekonomisine üretim, istihdam ve ihracatta önemli katkılar sağlamaya devam ettiklerini söyledi.

Verimli bir yıl geçirdiklerini belirten Gürses, “2021’de 996 milyon dolar olan ticaret hacmimiz, 2022’de 1 milyar 129 milyon dolara ulaÅŸtı. Yüzde 13’lük bir artış gerçekleÅŸti. Bu artış ağırlıklı olarak bölgemizdeki yat, medikal, elektrik ve elektronik sektörlerinde kaydedildi.” dedi.

Geçen yıl 87 yatın tamamlanarak sahiplerine teslim edildiğini anlatan Gürses, özellikle yat ve elektronik sektörlerinin hızlı büyüme kaydettiğini vurguladı.

İstihdamda da ciddi artış yaÅŸandığını aktaran Gürses, 2021’de 5 bin 750 kiÅŸinin çalıştığı bölgenin, geçen yıl 6 bin 500 kiÅŸiye istihdam saÄŸladığını bildirdi.

İkinci serbest bölge talebi

Antalya Serbest Bölge’ye yurt içinden ve yurt dışından çok ciddi talep olduÄŸunu dile getiren Gürses, yer bulma noktasında sıkıntı yaÅŸandığını kaydetti.

Yatırımcıların önünü açmak için önemli yatırımlar yaptıklarını, bunun da bölgeyi cazip hale getirdiğini ifade eden Gürses, şunları söyledi:

“Gerek altyapı hizmetleri gerekse kentin coÄŸrafi konumu yat sektörü baÅŸta olmak üzere yerli ve yabancı yatırımcıları bölgemize çekiyor. Neredeyse her hafta 2-3 yeni yatırımcı ile görüşme halindeyiz. Antalya’da ikinci bir serbest bölge açılması konusunda Ticaret Bakanlığına dosya sunduk, bu konuda çalışmalarımız var. İnÅŸallah kısa süre içinde ikinci serbest bölgeyi Antalya’ya kazandıracağız.”

Gürses, her sektörden talep aldıklarını, seçici davrandıklarını ve katma değeri yüksek sektörleri bölgeye kazandırmaya çalıştıklarını ifade etti.