Deponuz dolu olsun
Kuzey Makedonya’dan Yunanistan’a geçince yeniden AB ülkesine girmiş oluyorsunuz. Yunanistan güzergahı genelde çok rahat.
Memlekete ulaşımda Bulgaristan rotasının alternetifi olan Yunanistan’da yollar oldukça düzgün. Sorun denebilecek tek nokta ise otoyolda akaryakıt istasyonu olmaması.
Türkiye’ye İpsala Sınır Kapısı üzerinden girmek isteyenlerin tercihi olan Yunanistan güzergahı, izin sezonuna hazır. Genelde yolları çok rahat olan Yunanistan’da sorunlardan biri otobanlarda akaryakıt istasyonu olmaması. Yakıt almak için otobanı terk etmeniz gerekiyor. Akaryakıt istasyonlarını gösteren yön levhaları var. Otoban giriş ve çıkışlarında gişeler olmadığı için yeniden ücret ödemeniz gerekmiyor. Yol güzergahı 410 kilometre. Güzergahın uçtan uca otoban olduğu ülkede sınırdan sınıra 4 saatte ulaşabiliyorsunuz.
Hız sınırına dikkat
Yunanistan’da otoyol ücretli ve yol üzerindeki gişelerde toplamda 10 euro civarında ödeme yapmanız gerekiyor. Yolculuğunuz esnasında trafik polisine pek rastlamıyorsunuz. Hız kontrolleri için sabit radar ise oldukça fazla. Yunanistan hız sınırı yerleşim bölgelerinden 50 km, otoyollarda 110 km. Otobanlarda hız limiti 130 km/s. Hız limitini aşmanın cezası en az 100 euro. Polisler cezayı tahsil etmiyor. Aldığınız cezayı bankaya yatırmak zorunda kalıyorsunuz. Bu bakımdan radara yakalanmamaya özen gösterin.
Çıkışı kaçırmayın
Dönüş yolculuğunuzda Thessaloniki’ye (Selanik) yaklaşırken ‘Makedonia’ levhası veriliyor. Makedonia, Selanik Havalimanı’nın adı ve bu yol sizi Selanik Havalimanı’na götürüyor. Mekedonya istikameti için Skopje (Üsküp) levhasını takip etmeniz gerekiyor.
Dönüş yolculuğunda evraklarınız biraz fazla incelendiği bilgisini de verelim.
Önemli telefonlar:
Selanik Başkonsolosluğu:
Tel: +30 2310 965 070 73
Gümülcine Başkonsolosluğu:
Tel: +30 25 310 834 20
Polis: 100
İlkyardım: 112
Acil yardım: 1077
Otoyol ücretleri:
• Analipsi / 1,80 Euro
• Moustheni / 2,40 Euro
• Iasmos /1,90 Euro
• Mesti / 1,70 Euro
Akaryakıt fiyatları:
Süper Benzin: 2,21 Euro
Dizel: 1,89 Euro