Dönüşte sıkı denetim var
Slovenya’dan sonra giriş yaptığınız Hırvatistan, zaman zaman sıkı sınır kontrolleri ile dikkat çekiyor. Bu nedenle yanınızdaki nakit paraya, sigaraya, et ve süt ürünlerine dikkat etmelisiniz
Hırvatistan’da rahat bir yolculuk yapmak ve sorun yaşamamak için trafik kurallarına uymak, hız limitlerine dikkat etmek ve otoyol vinyeti almak çok önemlidir. Ayrıca, sınır kapılarında yapılan sıkı kontroller nedeniyle et ve süt ürünleri gibi yasaklı maddeleri yanınızda bulundurmaktan kaçınmalısınız. Bu kurallara dikkat ederek, Hırvatistan’dan sorunsuz bir şekilde geçiş yapabilirsiniz.
Et ürünlerine izin yok
Türkiye’den dönüşte birçok vatandaşımız yanlarında sucuk, pastırma gibi et ürünleri ve peynir gibi süt ürünleri getirmektedir. Ancak, Hırvatistan ve diğer bazı ülkeler, bu tür ürünlerin ülkeye girişine izin vermemektedir. Hırvatistan, Sıla Yolu üzerindeki en rahat geçiş yapılabilen ülkelerden biridir. 320 kilometrelik bir yolculuk süresince geçilen Hırvatistan’da otoyollar oldukça düzgün ve bakımlıdır. Ancak bu durum, hız yapılacak bir fırsat olarak değerlendirilmemelidir.
Sivil polisler de yollarda
Ülkede sivil polis araçları tarafından sıkı hız kontrolleri yapılmaktadır. Bu araçlar, önlerine yerleştirilen kameralarla trafik ihlallerini kaydeder ve ardından suç işleyen araçları uygun bir yerde durdurur. Trafik cezasını anında ödemek, cezada indirim sağladığı gibi cezai takibatın da durmasını sağlar. Hırvatistan’da otoyollarda hız sınırı saatte 130 kilometredir. Bu hız sınırını aşmak, hem can güvenliğiniz açısından risklidir hem de radara yakalanma ihtimalinizi artırır.
Otoyollar ücretli
Hırvatistan’da otoyollar ücretlidir ve bu ücretler otoyol gişelerinde ödenir. Gişelerde ödeyeceğiniz miktar, hem Kuna hem de euro olarak gösterilir. Hırvatistan trafik yasalarına göre araçlarda ilk yardım çantası, üçgen flaşör, reflektörlü yelek, yangın söndürücü, çekme halatı ve yedek ampul bulundurmak zorunludur. Alışverişlerinizi ülkenin para birimiyle yapmanız veya kredi kartı kullanmanız önerilir. Kredi kartınızla otoyol ücretlerini, trafik cezalarını ve benzin alışverişlerinizi güvenli bir şekilde ödeyebilirsiniz. Nakit Euro ile yapılan ödemelerde komisyon alınmaktadır.
Cezalar yüksek
Yukarıda da belirttiğimiz gibi Hırvatistan, Avrupa Birliği’nin kesintisiz giriş noktası olduğu için sınır kapılarında yoğun kontroller yapılmaktadır. Bu da sınır kapılarında uzun araç kuyruklarına neden olabilir. Ülkede en büyük sorunlardan biri, dönüş yolculuğunda yanınızda getirdiğiniz ürünlerdir. Avrupa Birliği (AB) mevzuatı kapsamında Hırvatistan’a üçüncü ülkelerden et ve süt ürünlerinin getirilmesi kesinlikle yasaktır. Bu nedenle dönüş yolunda bu tür gıda maddelerini getirirken çok dikkatli olunmalıdır. Geçmiş yıllarda bazı vatandaşlar, yanlarında getirdikleri 40-50 kilo et ürünü veya peynir nedeniyle 4 bin euroyu aşan para cezaları ödemek zorunda kalmıştır. Aynı sınırlama zeytinyağı için de geçerlidir. Zeytinyağı, kişisel kullanıma yetecek kadar olmalı ve fazla miktarda getirilmemelidir, aksi takdirde yüksek cezalar kesilebilmektedir.
Önemli telefonlar:
Zagreb Büyükelçiliği:
Andrije Hebranga 32-34, Zagreb
Tel: +385 1 48 64 660
Polis: 192
İlk yardım: 112
İtfaiye: 193
Karayolu yardım (SOS): 987
Akaryakıt fiyatları:
Süper benzin: 1,56 euro
Dizel: 1,50 euro