SIRBİSTAN


Sırbistan’da dinlenin

Memleket Yolu’nun “olmazsa olmaz” ülkesi Sırbistan geçtiğimiz yıllara nazaran çok rahat bir güzergah haline geldi.

Güzergah üzerindeki en uzun ülke olan Sırbistan artık vatandaşların eskisi kadar zorlanmadan geçtikleri bir ülke. Trafik kurallarına ve beraberinizde taşıdığınız nakit para miktarının 10 bin Euro’nun altında olduğu sürece ülkede sıkıntı çekmeden seyahat edebiliyorsunuz. Deklare edilmeyen ve 10 bin Euro’nun üzerinde paraya el konuluyor. Geçtiğimiz yıllarda en çok yaşanan sorunların başında deklare edilmeye para geliyor. Her ne kadar “çok iyi sakladım” diye düşünülse de, unutmayın ki, gümrüklerdeki teknik imkanlar sayesinde olduğu kadar, araç içinde yapılan detaylı aramalarda da bu paralar bir şekilde bulunuyor.

YTB sınırda

Bu yıl da yine Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Memleket Yolu Projesi kapsamında Sırbistan’da hizmet verecek. Proje kapsamında ülkeden geçen vatandaşlara yardımcı olmak üzere 11 Türk polisi görev yapacak. Bu polisler ve ayrıca 9 tercüman sınır kapılarında yardımcı olacak.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle alınan tüm tedbirlerin kaldırıldığı Sırbistan’da en önemli konulardan biri pasaportunuzun süresinin en az 6 ay süreyle daha geçerli olması gerektiği.

Telefon sorunu

Sırbistan Avrupa Birliği’nde olmadığı için telefon hatlarının ek ücret alınmadan serbest dolaşımı (EU Roaming) uygulaması bu ülkede geçerli değil. Bu nedenle genelde yolcular telefon faturalarının çok yüklü gelmemesi için telefonlarını Sırbistan’a girişte kapatıyor. Ancak acil bir durumda telefona ihtiyacınız olabileceği için bu durumda size benzincilerden hazır kart satın almanızı öneriyoruz. 5 Euro’ya 5 Gb internet dahil olan paketler satın alınabilir. Paketi aktif hale getirirken de size oradaki çalışanlar yardımcı olabilir.

Radarlara dikkat

Sırbistan’da hız sınırına dikkat edin. Polis seyyar radarlarla hız ölçümü yapıyor. Radara yakalanmanız durumunda asla polise rüşvet teklif etmeyi düşünmeyin. Cezanızı ödeyip yolunuza devam edin. Sırbistan’da farların 24 saat süreyle açık tutulması, ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri takılması zorunlu. Trafik suçlarında, trafik polisi olay yerinde cezası 3 bin veya 5 Dinar tutarında olan suçlar için makbuz düzenleyebilmektedir. Sürücünün bu cezayı hemen banka veya postane aracılığı ile ödemesi gerekmektedir. Suçlunun sözkonusu cezanın yarısına tekabül eden, 1.500 ve 2.500 Dinar tutarındaki kısmını banka veya postaneye ödemesi halinde cezanın tamamı ödenmiş kabul edilmektedir. Olay gün veya saatinde banka ve postanelerin kapalı olması ya da olayın yerleşim yeri dışında meydana gelmesi durumunda, trafik polisi 3.000 Dinar tutarındaki cezayı 1.500 Dinar, 5.000 Dinar tutarındaki cezayı ise 2.500 Dinar olarak tahsil edebilmektedir. Cezanın olay yerinde ödenmesi durumunda, polise ayrıca 45 Dinar posta ücreti de ödenmektedir. Araçlarda ilk yardım çantası, üçgen reflektör, çekme halatı ve yedek far ampulü ile reflektörlü yelek bulundurulması zorunludur. Otoyollarda durulması ve araçtan inilmesi kesin olarak yasaktır. Araçtan inilmesi gereken durumlarda reflektörlü yelek giyilmesi gerekmektedir. Hız sınırı, mesken mahalde 50, tali yollarda 80, otoyollarda ise 130 km/h’dir.

Aracınıza dikkat edin

Son dönemde bazı benzin istasyonları ve mola yerlerinde araçlara müdahale edilerek, geçici arıza çıkarıldığı ve tamirci olduklarını ifadeyle vatandaşlarımızı oto tamirhanelerine götürüp, yardım etme vaadiyle yüklü meblağlar istendiği konusunda şikayetler alınmaktadır. Bu nedenle, araçların uzun süreli boş bırakılmamasında yarar görülmektedir. Sırbistan’da artık sadece iki bölgede otoban parası ödeniyor. Sırbistan’da otoban ücreti toplamda 16,50 Euro tutuyor. Bir yerde 11 euro, bir diğer yerde 5,50 Euro. Ancak güzergahtan çıkıp bir yerde dinlenmeniz halinde, önce otoban ücretini ödüyorsunuz.

Cezalar ağır

Otobanda hız sınırı 120 km. Bu konuda artık taviz yok. Ülkenin bir çok noktasında sabit ve seyyar radarlarla kontroller yapılıyor. Sırbistan’da trafik cezaları eğer 8 gün içerisinde peşin ödenirse yüzde 50 indirim uygulanır. Trafik polisi sadece olay yerinde 2 bin 500 dinar tutarını aşmayan para cezaları ile 45 dinar posta ücretini tahsil edebilir. Para cezaları polise sadece Dinar olarak ödenir.

Hotelde konaklama

Sabah Gazetesinin tesisleri bu yıl yine Belgrad’dan 90 kilometre sonra gelen Hotel Moment’te. Hotel Moment tesisleri ile yaptığımız anlaşma kapsamında bu yıl Avrupalı Türkiyelilerin bu tesislerde ağırlanacağı açıklandı. Gazete muhabirleri üç ay boyunca görev başında olacak.

Kendinizi aşırı yormayın, kesinlikle mola vermeden ve özellikle de uykusuz yola devam etmeyin.

Niş Gişesi artık yok

Artık Sırbistan’da sadece iki ayrı noktada gişe bulunuyor. Biri Pazova bölgesi öncesi (5,50 euro), diğeri ise Bulgaristan sınırı öncesinde (11 euro).

Sırbistan’da otoyol ücretlerini ister dinar, isterse euro ile ödeyebilirsiniz. Otobandaki gişeler yenilendi, modernleştirildi. Çok sayıda geçiş noktası olmasına rağmen izin döneminde kuyruklar oluşabiliyor.

Önemli telefonlar:

Belgrad Büyükelçiliği:

Krunska 1, Belgrad

Tel: +381 11 333 24 00

Polis: 192

İlk yardım: 194

İtfaiye: 193

Sırbistan Otomobil Kulübü AMSS: 1987

Akaryakıt fiyatları:

Süper benzin: 1,50 euro (176 Dinar)

Dizel: 1,60 euro (188 Dinar)

1 euro = 0,0085 Dinar

(Sırbistan’da benzinin litresi 1,31 euro. Dizel ise 1,35 eurodan satılıyor. Ancak ödemeyi euro bazında yaparsanız, litre fiyatı 1,80’lere dayanıyor. Bu nedenle tavsiyemiz, kart ile ödeme yapmanız yönünde.)