Telegram’ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov, Telegram’ın adli yetkililerden gelen yasal talepler doÄŸrultusunda, hizmet ÅŸartlarını ihlal eden kiÅŸilerin IP adresi ve telefon numaralarının paylaşılabileceÄŸini açıkladı.
Durov, Telegram’dan yaptığı açıklamada, platformun, halka açık kanalların ve botların bulunmasına olanak saÄŸladığını fakat bu özelliÄŸin, “yasa dışı ürünlerin satılması suretiyle hizmet ÅŸartlarını ihlal eden kiÅŸilerce kötüye kullanıldığını” ifade etti.
Ekiplerin bu konuda çalıştığını ve uygulamada arama yapıldığında “problemli içeriklere artık eriÅŸilemediÄŸini” belirten Durov, Telegram’ın “kötüye kullanılmasının önüne geçmek için” gizlilik politikasında deÄŸiÅŸikliÄŸe gidildiÄŸini kaydetti.
İlgili adli yetkililerden gelen geçerli yasal talepler doğrultusunda hizmet şartlarını ihlal eden kişilerin IP adresi ve telefon numaralarının paylaşılabileceğini açıklayan Durov, bu güncellemeyle suçluların caydırılmasının amaçlandığını aktardı.
Durov, “kötü niyetli kiÅŸilerin platformu kendi emelleri için kullanmasına izin verilmeyeceÄŸini” ifade etti.
Durov adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı
Telegram’ın kurucusu ve CEO’su Durov, 24 AÄŸustos’ta Paris’teki Bourget Havaalanı’nda özel jetinden indiÄŸi sırada gözaltına alınmıştı. Durov’un, Telegram’da yasa dışı içeriklere eriÅŸim saÄŸlandığı gerekçesiyle gözaltına alındığı bildirilmiÅŸti.
Paris Savcılığı, hakkında 12 farklı suçlama bulunan Durov’un 96 saatlik gözaltı süresinin ardından 28 AÄŸustos’ta çıkarıldığı mahkemece 5 milyon avro kefalet ve adli kontrol ÅŸartıyla serbest bırakıldığını, tutuksuz yargılanacağını ve kendisine Fransa topraklarından çıkış yasağı getirildiÄŸini açıklamıştı.
Durov, Fransa’da gözaltına alınmasından sonra sosyal medya hesabından yaptığı ilk açıklamada, süreci “ÅŸaşırtıcı” bulduÄŸunu belirterek, “Bir CEO’yu, yönettiÄŸi platformdaki ÅŸahısların iÅŸlediÄŸi suçlar nedeniyle suçlamak için akıllı telefon öncesi döneme ait yasaları kullanmak yanlış bir yaklaşımdır.” ifadesini kullanmıştı.
Telegram’ın Avrupa BirliÄŸi’nde (AB) resmi temsilci bulundurduÄŸuna iÅŸaret eden Durov, AB’nin taleplerine her zaman yanıt verdiklerini belirtmiÅŸti.