TÜRKİYE


Memleket heyecanı

Uzun ve meşakkatli bir yolculuğun ardından Türkiye’ye varanlar, sınır kapılarında büyük mutluluk yaşıyor, yorgunluğu unutuyor

Memleket Yolu’nda çok ayıda ülke aşıp kazasız belasız Türkiye’ye ulaşmanın verdiği sevincin asla tarifi yok. Her yıl binlerce aile, sınır kapılarında bu sevinci tadıyor, mutluluk ve gurur yaşıyor. Türkiye’nin hangi sınır kapısında giriş yapılırsa yapılsın, nihai hedefe varıldığı için araçtaki herkesi sevindiriyor.

Türkiye’deki sınır kapıları, diğer ülkelere kıyasla daha modern ve hızlı çalışıyor. Bu da binlerce aracın aynı anda birikmesi durumunda bile bekleme sürelerini en aza indiriyor. Önceki yıllara göre sınır kapılarındaki işlem süresi oldukça azaldı. Geçen yıl Haziran-Ağustos ayı aralığında Türkiye’ye 2 milyonun üzerinde kişi giriş yaparken, sayının bu yıl yüzde 15 artması öngörülüyor. Bulgaristan veya Yunanistan tarafındaki işlemlerin yavaş ilerlemesi nedeniyle gümrük kapılarımızda uzun bekleme süreleri yaşanabileceğini de hatırlatalım.

185 Gün Kuralına dikkat

Türkiye Gümrük Bölgesi dışında ikamet eden ve yurtdışında yerleşik olan kişiler, ikamet yerlerinde adlarına kayıtlı taşıtlarını turistik kolaylıklar kapsamında geçici olarak Türkiye’ye götürebiliyorlar. Ancak burada çok dikkat edilmesi gereken bir kural var. Yurtdışında ikamet eden kişinin Türkiye’ye giriş yapmak istediği tarihten geriye doğru son 1 yıl içerisinde en az 185 gün fiilen yurtdışında bulunması gerekiyor. 

185 günlük süre hesabı Emniyet Genel Müdürlüğü’nden temin edilen pasaport giriş çıkış kayıtlarına göre program vasıtasıyla yapılıyor. Pasaport veya kimlik bilgileri programa girilince, program Türkiye’ye giriş yapılmak istenilen tarihten geriye doğru 1 yıl (365 gün) giderek Türkiye’de ve yurtdışında kalınan süreleri hesaplıyor. Emekli olan kişilerin emeklilik tarihinden sonra Türkiye Gümrük Bölgesi’ne ilk defa getirecekleri kişisel kullanıma mahsus kara taşıtları için 185 gün yurtdışında bulunma şartı aranmıyor.

Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik Türk vatandaşı, çifte vatandaş veya mavi kart sahibi kişilerin (emekliler dahil) taşıtları Türkiye’de 730 güne kadar kalabilir.

Araçla Türkiye’ye girişte istenen belgeler:

Taşıtın ikamet edilen ülkede kayıtlı olduğunu gösterir mülkiyet belgesi (ruhsat),

Taşıtı getiren kişinin ehliyeti,

Duruma göre yurtdışı ikameti gösterir belge (pasaport, kimlik belgesi, oturum izni)

Türkiye’de geçerli trafik sigorta poliçesi,

Yurtdışından emekliler için emeklilik belgesi,

Duruma göre geçerli bir vekaletname veya kira sözleşmesi,

Vekaletle giriş:

Başkasına ait bir araçla seyahat eden sürücülerin mutlaka vekalet alması gerekiyor. Vekalet, Almanya’da ADAC gibi otomobil kulüplerinden, konsolosluklardan veya noterlerden alınabilir. Vekaletlerin resmi bir kurumdan tasdikli olması şarttır. Aracınız şahsınıza ait bir şirketin üzerine kayıtlı ise, Ticaret Odası’na kayıtlı olan ve sizin isminizin de yer aldığı belge yeterli sayılır. Şirketin ortağı veya bir çalışanıysanız, resmi makamlardan alınan bir vekaletle yola çıkmalısınız. Kişilerin bulunması şartıyla Kapıkule’de de vekalet işlemleri yapılabiliyor. Ayrıca, aracın Türkiye’den çıkış yaparken üzerine kaydedilen kişinin aracı çıkarabileceğini de unutmayın.

Vekalet veren veya alan kişi, araçla sınır kapısına geldiğinde Türkiye’ye giriş yapmak isterse her ikisi için de 185 gün şartı geçerlidir. Örneğin, babası bir yıl içinde Türkiye’de 186 gün kalan bir kişi, babasına ait bir araçla, babasının vekaleti olsa bile Türkiye’ye giriş yapamaz. Çünkü babası, bir yılda 185 gün hakkını kullanmıştır. Bir araç Türkiye’de 24 ay kaldıktan sonra ülkemizden çıkış yapar ve satıldığında, o aracın yeni sahibi 185 gün kuralını yerine getirdiği takdirde aynı araçla Türkiye’ye giriş yapabilir. Mülkiyet değişikliklerinde bu kural sıfırlanır.

Hıza dikkat

Türkiye’de otobanlardaki hız limiti saatte 120 km ile 140 km arasında değişiyor. Edirne-İstanbul (Avrupa Otoyolu), İstanbul-Ankara (Anadolu Otoyolu), Niğde-Mersin Şanlıurfa ile Çeşme-İzmir-Aydın otoyollarının mevcut hız sınırı 130 km/s’tir. Kuzey Marmara otoyolunun Sakarya-Kurtköy-Odayeri-Kınalı bölümü, Malkara-Çanakkale, Gebze İzmir/Menemen-Çandarlı, Ankara-Niğde otoyollarında ise hız sınırı 140 km/saattir. Şehirler arası bölünmüş yollarda hız sınırı ise 110 km/s’tir.

Hız sınırını %10’dan %30’a kadar aşmanın cezası: 1.508,50 TL

Hız sınırını %30’dan %50’ye kadar aşmanın cezası: 3.136 TL

Hız sınırını %50’den fazla aşmanın cezası: 6.440 TL

Otoyol ücretleri

Türkiye’de otoyollar ve köprüler ücretlidir. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından işletilen yollardan HGS kartı olmdan veya kartta yeterli bakiye bulunmadan yapılan geçiş, ihlalli geçiş sayılır ve cezaya tabidir. Ancak endişelenmeyin, HGS kartını hemen alamazsanız bile, size 15 günlük bir süre tanınır. Bu süre içinde ikamet ettiğiniz her yerden HGS kartını satın alabilirsiniz. İhlalli geçişler, kart alımından sonra hesabınızdan düşülür. Sınır kapılarında cezanızı görüp, peşin veya kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz. Bazı özel şirketler tarafından işletilen otoyol ve köprülerde, HGS’nin aracınızda olduğunu hatırlatmanız gerekebilir. Tatilinizi tamamladıktan sonra İnteraktif Vergi Dairesi’nden “Hızlı Ödeme” bölümünde bulunan “Yabancı Plakalı Araç Ödemeleri” menüsüne girerek, geçiş ihlalinin olup olmadığını kontrol edin. Aksi takdirde, bir sonraki tatilinizde faizli ödemelerle karşılaşabilirsiniz.

Önemli telefonlar:

Polis: 155

İtfaiye: 112

Acil durum: 110

Akaryakıt fiyatları:

Süper benzin: 1,19 euro (41,74 TL)

Dizel: 1,19 euro (41,74 TL)

1 Euro = 35,07 TL