Ali Çarman’dan “Sokağın Aynası” fotoğraf sergisi

Gazeteci-yazar Ali Çarman’ın Stuttgart DGB Haus binasındaki ırkçılık ve şiddet konulu ‘’Sokağın Aynası’’ fotoğraf sergisi açıldı. 19 panoya sığdırılmış 130 fotoğraf ile 30 yıl öncesine uzanan zamana ve gerçeğe bir yolculuk olan sergi, 12 Nisan’a kadar açık kalacak.

Merhaba Haber Merkezi

Irkçıların Postdam’daki gizli toplantısı Almanya toplumu için uyarıcı oldu. Son birkaç aydır Almanya’nın dört bir yanında yüzbinlerce (4 milyona yakın) insan ırkçılığa ve sağa karşı birlikte yaşam için ve düşmanlığa hayır diyerek sokaklara çıktı.

Stuttgart DGB Sendikası binasında, uzun zamandır sokak hareketini yakından takip eden gazeteci-yazar Ali Çarman’ın ırkçılık ve şiddet konulu “Sokağın Aynası” fotoğraf sergisi açıldı. Sergi: 19 panoya sığdırılmış 130 fotoğraf ile 30 yıl öncesine uzanan zamana ve gerçeğe bir yolculuk. Aynı zamanda başta sendikalar olmak üzere demokratik kurumların ortak yaşam ve birlikte mücadele deneyimleri örneklerle sunuluyor.

Neredeyse her fotoğrafın bir hikayesi var: Irkçılığa karşı mücadelede biriktirdiklerimiz şimdi sizlerin gözlemlerine sunulmakta.

Stuttgart DİDF ve DGB Stuttgart’ın birlikte hazırladığı etkinliğin açılış konuşmasını DGB başkanı Julia Friedrich yaptı. ‘’Neo-Nazi saldırılarının ve Almanya sokaklarındaki ayrımcı politikaların sonuçlarına ışık tutarken, aynı zamanda başta sendikalar olmak üzere demokratik kurumların ortak yaşam ve mücadele deneyimlerinden örnekler sunuyor. Neredeyse her fotoğraf kendi hikayesini anlatıyor ve ırkçılığa karşı mücadeleden elde edilen deneyimleri tasvir ediyor.’’ Diyerek katılımcılara teşekkür etti.

Daha sonra söz Ali Çarman’a verildi. Çarman konuşmasında: ‘’Irkçılığa karşı mücadele ve toplumsal sorunlarla birlikte ele alınmalı. Irkçılık ve faşizm, genel olarak sadece insanlığa değil, aynı zamanda sanatın, edebiyatın, bilimin ve özgür düşüncenin düşmanıdır. Bir fotoğraf karesinde bugüne değin 193 kişi ırkçılar tarafında katledildi diyor. Kaldı ki, ırkçı cinayetler hala devam ediyor. Yaşadığımız ve bir parçası olduğumuz bu ülkenin tarihinde çıkaracağımız tek bir ders varsa, o da milyonların ifade ettiği üzere faşizmin bir daha asla tekrarlanmaması için çaba sarfetmektir’’ dedi.

Sokağın Aynası fotoğraf sergisine katılan dostlardan bazı görüşler

Murat: Başımdaki bütün saçlar beyazladı. Gururluyum hepsi zor durumda olan dışlanan insanlardan dolayı bu hale geldi. Zamanı gelince de gururlu olacağım. Çünkü hepsi dökülmüş olacak. Yine de zor durumda olan ezilen güzel insanlardan dolayı. Ve bütün bunlar için mücadele eden bir insanın sergisinde olmak büyük bir gururdur.

Aynur: Irkçılığa ve faşizme karşı mücadelede bizleri geçmişe götürdün. Çok güzel bir çalışma olmuş. Emeğine sağlık. Ancak küçük bir eleştirim olacak! O da, sergi DİDF ağırlıklı olmuş. Diğer kurumlardan örneklerde olabilirdi.

Necati: mücadele omuzdaşim, yaşadığımız süreçleri belgeleyerek tarihe emenat ediyorsun. Bu değerli emeğinden dolayı seni kutluyor, çalışmalarının devamının geleceğine olan tam inancımla başarılar diliyorum.

Ali Parlak: Demokrasi, insan hakları ve işçi-emekçi mücadelesi konularında göstermiş olduğun çaba, bunu fotoğraf sanatıyla toplumla buluşturman övgüye değer bir çalışma..

Hülya: Gençlik evleri işyeri işçi temsilci başkanıyım. DİDF’i ve Çarman’ı uzun zamandır tanırım. Fotoğraflar aslında bizlerin tarihi. Çok tanıdık gördüm. Mölln, Solingen,NSU, Hanau..bunları görünce insan duygulanıyor. Ancak yapacağımız çok şey var. Özellikle işyerlerinde, hayatın bütün alanlarında bölünmeye karşı, ırkçılara karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz.

Konuşmaların ardında çaylar içilerek fotoğraflar incelenmeye devam edildi. Irkçılığa ve şiddete karşı SOKAĞIN AYNASI fotoğraf sergisi 12 Nisan’a kadar açık tutulacak.

Willi-Bleicher-Haus | Willi-Bleicher-Str. 20 | 70174 Stuttgart

Çalışma saatleri: Pazartesiden Cumaya 8:00 – 18:00