Almanya’da polis şiddeti protesto edildi

Almanya’da Tunuslu bir gencin ‘dur’ ihtarına uymadığı gerekçesiyle açılan polis ateşi nedeniyle felç kalması ardından başlayan tartışma sürüyor. Yüzlerce kişi artan polis şiddetini protesto etti.

Almanya’nın Bielefeld kenti yakınlarında Tunus kökenli 19 yaşında olan Bilal G’ye, “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle polis tarafından ateş açıldı. 14 Haziran’da meydana gelen olayda vücuduna isabet eden 8 kurşunla yaralanan genç hayatı tehlikeyi atlatırken, omuriliğe isabet eden bir kurşun sebebiyle felç oldu. Ehliyetsiz araç kullanırken polis çevirmesini görünce kaçmaya başlayan Bilal’in çıkmaz sokağa girdiği, sokaktan dönüş yapıp polislere doğru ilerlerken kendisini takip eden 13 polisin 6’sı tarafından kurşun yağmuruna tutulduğu ortaya çıktı. Yapılan soruşturma üzerine polislerin meşru müdafaa hakkını kullandıkları iddia edilirken, görgü tanıklarına göre ise genç bir sokakta polisler tarafından sıkıştırıldı ve arabayla yavaş bir şekilde geri gelirken kendisine ateş açıldı.

VİDEO KAYDI YOK, POLİSLER AÇIĞA ALINMADI

Savcılık, ehliyetsiz araba kullanan gencin tehlikeli olabileceğini iddia ederek, polislere zarar verebileceği ihtimali gerekçesiyle polislerin ateş açmaya mecbur kaldıklarını savunurken, birçok kurum olaya tepki gösterdi.

Yasalara göre polis olaylara müdahale ederken üzerlerinde ve arabada bulunan kameraların açık olması gerekiyor. Bu olayda ise polislerin kameralarının kapalı olduğu ve kayıt yapmadıkları ortaya çıktı. Kameraların neden kapalı olduğuna dair bir açıklama halen yapılmış değil. Soruşturma devam ederken polisler açığa dahi alınmadı.

10 YILDA 116 KİŞİ BENZER ŞEKİLDE ÖLDÜRÜLDÜ

Alman polisinin son yıllarda silah kullanması gittikçe insanları tedirgin ediyor. Geçen yıl da Almanya’nın Dortmund kentinde Senegalli 16 yaşındaki bir mülteci, polis tarafından 5 kurşun sıkılarak öldürülmüştü. İstatistiklere göre 2013’ten bugüne kadar 116 kişi polis tarafından öldürüldü. Bu yıl polis kurşunuyla hayatını kaybedenlerin sayısı ise 4 oldu.

POLİS TEŞKİLATINDA IRKÇILIK TARTIŞMASI

Alman polis teşkilatı içinde ırkçı örgütlenmelerin aslında daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Özellikle göçmenlere yönelik ön yargıların olduğu yapılan birçok araştırmada ortaya çıkmıştı. Polisin son yıllarda göçmenlere yönelik tutumu ise göçmen kökenlileri tedirgin ederken, şu ana kadar bununla mücadelede ciddi bir adım atıldığı söylenemez.

POLİS ŞİDDETİ PROTESTO EDİLDİ

Öte yandan felç olan Tunuslu Bilal G’nin yaşadığı Herford’da antifaşistlerin çağrısı üzerine 15 Temmuz’da bir araya gelen yaklaşık 1000 kişi polis şiddetini protesto etti. Yapılan konuşmalarda, bu saldırıların ırkçı saldırlar olduğu ve günden güne polisin göçmenlere yönelik olaylarda silaha başvurması ve ırkçı davranışların çoğaldığına vurgu yapıldı. Polisin işlediği suçlardan yargılanmadığını ve bir biçimiyle olayların örtbas edildiği ifade edildi.

Ancak şehir merkezine doğru yürüyüşe geçen kitleye polis izin vermedi. Gerekçe olarak “Göstericiler arasında maskeli kişiler var” denilerek yürüyüşü bitirme çağrısı yaptı. Ablukaya alınan kitleye ara ara müdahale ederek birçok kişiyi gözaltına aldı. Yüzlerce polisin görevlendirildiği yürüyüş sonrası polis sokak aralarına dağılan gençlere tekrar müdahale ederek gözaltına almaya devam etti.


Selçuk KOZAN (Evrensel)